Zonnewacht en Maneraad, een musical voor en door jongeren van 2340

Kinderen en jongeren hebben heel wat in hun mars. Door een budget van 40 000 euro te voorzien, experimenteert het lokaal bestuur dit jaar voor het eerst met een kinderen- en jongerenbegroting. Mét succes! Dit najaar kan iedereen genieten van de musical ‘Zonnewacht en Maneraad’.


Dat het lokaal bestuur Beerse jong talent wil ondersteunen, is geen geheim. Eind 2021 kregen de kinderen van de Kidsclub en individuele jongeren de tijd om hun frisse ideeën voor te stellen aan de jury. Dit jaar rondden de Kidsclub al mooie projecten af rond verkeersveiligheid en een propere leefomgeving.


Creatieve uitlaatklep voor jongeren


Amber Michiels is een jonge theatermaker en dramadocent. Als kind miste ze die creatieve uitlaatklep dicht bij huis. Met het musicalproject ‘Zonnewacht en Maneraad’ wil ze graag kinderen en jongeren hun eerste stappen in de culturele wereld laten zetten.


Amber vertelt met veel enthousiasme: “Ik heb zelf ervaren dat het maken van een voorstelling ontzettend verbindend kan zijn. Jongeren leren elkaar kennen, ontdekken hun talenten en ontwikkelen bovendien meer zelfvertrouwen door de stap te zetten op het grote podium. Met dit musicalproject wil ik iedereen die ervaring kunnen geven”.


Begin juni organiseerde ze succesvolle auditieworkshops waarbij de cast werd samengesteld. Maar liefst 40 talenten waagden hun kans. De repetities voor het stuk gaan van start in augustus, op deze manier bereiden de jongeren zich voor om de musical te brengen in de herfstvakantie. Vanaf 31 oktober kunnen alle musical- en cultuurliefhebbers komen genieten van het prachtstuk ‘Zonnewacht en Maneraad’ in GC ’t Heilaar.


Amber doet dit niet alleen. Jora Van Den Plas staat haar bij voor de dans. Bjorn Geuden en Inge Franck zorgen voor de zang en muzikale ondersteuning.


Het project krijgt een subsidie van 9 843 euro via de kinderen- en jongerenbegroting. “Als lokaal bestuur zijn we verheugd om te zien dat we via die financiële ondersteuning jongeren in hun kracht kunnen zetten om projecten uit te voeren, waar duidelijk veel nood aan is, gezien de grote opkomt bij de auditie” zegt Isabelle Druyts, Schepen van Jeugd.


Jeugdhuis Den Beir is ‘peter’ van het project. Ze ondersteunen Amber in de boekhouding en helpen bij de praktische organisatie tijdens de voorstellingen. Daarnaast kan het volledige team ook rekenen op coaching van Geert Wouters, coach ondersteuning jeugd van het lokaal bestuur Beerse.


Meer initiatieven in het najaar


Niet enkel deze musical maar nog andere prachtige projecten wordt uitgewerkt na de zomerperiode.


Binnenkort kunnen sportievelingen het beste van zichzelf geven op het calisthenics park. Cédric Roovers mist een plek waar jongeren en sportievelingen laagdrempelig kunnen sporten. Aan de hand van een calisthenics park kunnen de jongeren met een minimum aan materialen en hun eigen lichaamsgewicht sporten. Het park komt terecht in de buurt van het nieuwe skatepark in de Rerum Novarumlaan.


Hanne Scenck en Tess Megens kwamen tijdens een spel met de jeugdbeweging in aanraking met discriminatie en racisme. Ze besloten die ervaring om te zetten in een positief project met als titel “Geef Beerse Kleur”. Door kleurpotloodjes in diverse huidskleurtinten te verdelen bij kinderen van de lagere scholen zullen ze de dialoog alvast aanwakkeren. Een activiteit in het thema wordt de kers op de diversiteitstaart.


“Jongeren uit 2340 zijn enorm gedreven. Zij zijn de toekomst van Beerse en dat maakt me enorm trots. Ik ben alvast heel benieuwd naar het eindresultaat van deze projecten” vult Isabelle Druyts nog aan.

Musical Zonnewacht en Maneraad

In Zonnewacht en Maneraad wonen twee volken die elkaar nooit kruisen. De mensen van Zonnewacht leven overdag, de inwoners van Maneraad leven 's nachts. Doordat ze elkaar niet kennen, zijn de vooroordelen tegenover het andere volk bijzonder groot. Ze vinden elkaar niet leuk en beschuldigen elkaar van alles wat misgaat. Maar eigenlijk hebben ze geen idee van wie de anderen juist zijn! In Maneraad gelden strenge regels en wetten, wordt er hard gewerkt en vooral niet gezongen. Zingen, dat is het geluid van de vijand. Die vijand, dat is Zonnewacht, waar elke dag vrolijke melodieën klinken. Grijpen ze de kans om elkaar beter te leren kennen? En lukt het hen om te verzoenen?


Zonnewacht en Maneraad is een musical over vooroordelen en de zoektocht naar een thuis. Een muzikale voorstelling gespeeld door kinderen en jongeren uit de gemeente.

Praktisch

De ticketverkoop is ondertussen gestart. De voorstelling vindt plaats op volgende momenten:

  • maandag 31 oktober van 20 tot 21.30 uur
  • dinsdag 1 november van 15 tot 16.30 uur
  • dinsdag 1 november van 20 tot 21.30 uur
  • woensdag 2 november van 15 tot 16.30 uur

Voor 15 euro geniet je van dit muzikaal stuk. Ben je jonger dan 26 jaar, dan betaal je 10 euro. Meer informatie, de tarieven en tickets via www.uitinbeerse.be

Gepubliceerd op maandag 1 aug 2022 om 16:00