Donkere dagen? Zorg dat je gezien wordt in het verkeer!

Nu de dagen weer een heel pak korter zijn, valt het op hoeveel mensen er 's morgens vroeg en 's avonds slecht opvallen in het verkeer. Daarom willen we nog een keer extra benadrukken hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. 

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • een voetganger met donkere kledij maar op 20 meter zichtbaar is voor een chauffeur?
  • een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, onmogelijk nog op tijd kan stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek)?
  • wanneer je lichtkleurige kledij in het donker draagt, je dan zichtbaar bent vanop 50 meter?
  • wie reflecterende kledij draagt, in het donker al zichtbaar is op 150 meter? Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt (heeft 102 meter nodig om tot stilstand te komen), kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is.

Hou het veilig, draag FLUO en … zorg dat je gezien wordt! Zeker als je met de fiets gaat werken of naar school rijdt, zijn een goedwerkend voor- en achterlicht en uiteraard ook een helm van levensbelang!

Voor meer tips over een goede zichtbaarheid op de fiets kan je ook een kijkje nemen op www.veiligverkeer.be/veilig-rijden/zichtbaarheid/fietsverlichting-en-reflectoren 

Bekijk zeker ook het filmpje van Vlaamse Stichting Verkeerskunde over 'gezien worden in het verkeer'

Gepubliceerd op maandag 13 nov 2023 om 07:00