Veerkrachtig Vlimmeren

In Vlimmeren is de aftrap gegeven voor het project Veerkrachtige Dorpen. Aan de hand van 10 thema’s gaan we op zoek naar wat leeft in het dorp, wat de inwoners belangrijk vinden en hoe we toekomstige uitdagingen voor Vlimmeren samen kunnen aanpakken.

Over dit project

Vlimmeren is sinds de fusie in de jaren ‘70 een deelgemeente van Beerse. Het is een klein en gezellig dorp waar de Vlimmeraars graag wonen. Vlimmeren wordt ook wel ‘stad Worst’ genoemd, verwijzend naar de legende waarin de grendel van de slagboom tussen Vlimmeren en Wechelderzande vervangen werd door een stuk worst.

Het lokaal bestuur wil - i.s.m. RURANT vzw en de provincie Antwerpen - samen met de inwoners Vlimmeren een Veerkrachtig Dorpen-traject doorlopen:

  • Hoe gaan we om met het verdwijnen van de lokale handelaars in het dorp?
  • Wat heeft Vlimmeren nodig om ervoor te zorgen dat inwoners ook op hun oude dag in het dorp kunnen blijven wonen?
  • Hoe kunnen we het patrimonium optimaal inzetten voor de inwoners en verenigingen in het dorp?
  • Is er nood aan bijkomende ontmoetingsplaatsen in het dorp?

Samen met de inwoners gingen we op zoek naar mogelijke antwoorden op deze vragen. Met deze input maakten we een dorpsvisie waarmee het lokaal bestuur en de inwoners de komende jaren samen aan de slag kunnen.

Alles over dit project op de voet volgen? Surf naar https://veerkrachtigedorpen.be/dorp/vlimmeren/ 

Toonmoment participatie Veerkrachtige Dorpen - maandag 6 november 2023

Op maandag 6 november om 19.30 uur kon je in de parochiezaal van Vlimmeren (Hoogstraat) terecht voor het toonmoment van het project Veerkrachtig Vlimmeren.

Het voorbije jaar werkten heel wat Vlimmerenaars mee aan een inwonersvisie voor een veerkrachtig Vlimmeren.

Je kreeg er een overzicht van de resultaten en je ontving het visiedocument, een boekje met de wensen en ideeën van de inwoners voor het Vlimmeren van de toekomst. Het volledige visierapport kan je hieronder bij 'Documenten' downloaden.

Tijd voor actie: kom jij bij het Dorpsteam?

Het project Veerkrachtige Dorpen in Vlimmeren gaat door naar de volgende fase. Na een aangenaam participatietraject, dat resulteerde in een inwonersvisie voor het dorp, gaan we over naar de actiefase. Hierbij gaan we concreet aan de slag, zowel inwoners als lokaal bestuur.

Een jaar geleden werd een Dorpsteam opgericht in Vlimmeren. Nu we overgaan naar de volgende fase, gaan we op zoek naar extra geïnteresseerden.

Dorpsteam?

Het dorpsteam is een open groep die bestaat uit inwoners met goesting om het algemeen belang van het dorp te behartigen. Ze vormt een brug tussen inwoners en lokaal bestuur, is een spreekbuis en aanspreekpunt en krijgt en geeft vertrouwen. 

Het dorpsteam zorgt voor zichtbaarheid in het dorp en begeleiding bij uitvoering van de acties. Ze blijven in overleg met het lokaal bestuur.

Denkers en doeners

Voor het Dorpsteam in de actiefase zoeken we denkers én doeners met een hart voor hun dorp!

  • Steek jij graag de handen uit de mouwen?
  • Ben je handig?
  • Of enthousiasmerend?
  • Organiseer je graag iets?
  • Of geef je graag advies over beleid in je dorp?

Iedereen is welkom! Tot dan!

Interesse?

Kom (vrijblijvend) luisteren op maandag 4 december om 19.30 uur naar de Oude Pastorij (Heidijk 1, boven de bib).

Vragen? Contacteer ons via elle.verwaest@beerse.be - tel. 014 68 81 93 of via dorpen@provincieantwerpen.be 

Timing

 

Aangepast op: woensdag 29 nov 2023 om 10:36