De Vlaamse overheid wil stap voor stap voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang realiseren. Jaarlijks brengen we, dankzij het Loket Kinderopvang, het tekort aan kinderopvang in kaart en bezorgen we deze cijfers aan het Agentschap Opgroeien. Gezien het grote tekort aan opvang voor baby’s en peuters in Beerse heeft het Agentschap Opgroeien midden mei een nieuwe projectoproep gelanceerd, waarop zowel nieuwe als bestaande organisatoren kinderopvang kunnen intekenen en subsidies kunnen aanvragen. Dat is de zogenaamde ‘uitbreidingsronde kinderopvang’. Die komt er naar aanleiding van het Masterplan van de Vlaamse Regering voor de toekomst van kinderopvang in ons land. Het lokaal bestuur wacht bij deze uitbreidingsronde voor baby- en peuteropvang met 14 extra plaatsen de belangrijke taak om gemotiveerd advies te formuleren voor iedere aanvraag. Op die manier blijven we werken aan de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod op ons grondgebied.
Kinderopvang speelt ook in onze gemeente een belangrijke rol in het leven van jonge ouders en kinderen. Het hebben van een voldoende groot aanbod kinderopvang helpt ouders om hun werk te combineren met een gezin. Dankzij de subsidies voor inkomenstarief (IKT-tarief) blijft de opvang betaalbaar. Het inkomen bepaalt immers welke prijs ouders voor de opvang van hun kind(eren) betalen.
Lokaal bestuur als adviseur
Een aanvrager die wil ingaan op de oproep voor bijkomende plaatsen kinderopvang met inkomenstarief, moet advies vragen aan het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur kan een positief of negatief advies geven. Bij een positief advies wordt de aanvraag beoordeeld op een aantal criteria. Op basis daarvan krijgt de aanvraag een score, die later bepalend kan zijn voor de toekenning van de beschikbare plaatsen.
De opgestelde criteria voor de beoordelingsprocedure voldoen aan de voorwaarden van het Agentschap Opgroeien om een voldoende kwaliteitsvol advies te kunnen afleveren. De criteria zijn transparant, objectief en relevant en werden door de gemeenteraad goedgekeurd:
- De organisator is betrokken bij het lokaal bestuur (8 punten)
- De organisator zet in op betaalbaarheid (6 punten)
- De organisator zet in op toegankelijkheid (5 punten)
- Het opvanginitiatief is gelegen in een wijk waar nood aan opvangplaatsen is (5 punten)
Bij de opmaak van het advies wordt een lokaal overleg kinderopvang georganiseerd en kan een kandidaat organisator de kandidatuur toelichten. Dat zorgt er bovendien voor dat de organisator en het lokaal bestuur kunnen kennismaken, in dialoog gaan en samenwerken. Hoe beter het advies, hoe duurzamer de (startende) organisator kinderopvang. Let wel: het advies van het lokaal bestuur is slechts één van de factoren waarmee het Agentschap Opgroeien rekening houdt bij het toekennen van de subsidies en bijhorende plaatsen.
Oproep
Het lokaal bestuur roept nu organisaties of personen met de juiste kwalificaties op om zich kandidaat te stellen om een groepsopvang te starten. Wie ondersteuning of extra info wil, kan contact opnemen met Nathalie Raeymaekers van Huis van het Kind via 0491 15 39 78.
Timing
- Kandidaat-organisatoren voor een nieuwe baby- en peuteropvang kunnen starten met het samenstellen van hun dossier op basis van de vooraf opgelegde criteria.
- Kandidaat-organisatoren dienen hun aanvraagdossier per mail in vóór 15 september 2025 aan beleidsondersteuning@beerse.be én aan uitbreiding.kinderopvang@opgroeien.be
- Op 23 september 2025 zit een jury samen om alle aanvragen te beoordelen (= Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK)).
- Op 6 oktober 2025 wordt het advies van het LOK voorgelegd aan het college en bezorgd aan het Agentschap Opgroeien.
- Het Agentschap Opgroeien maakt ten laatste op 13 december 2025 bekend of en wie een opvangaanbod baby’s en peuters mag opstarten.
- De opvang moet gerealiseerd worden voor eind 2029.