Een straatkolk (in de volksmond meestal 'putje' genoemd) is een bak met een gietijzeren rooster aan de bovenkant die zich in een straatgoot bevindt. Het is bedoeld voor het afvoeren van hemelwater naar de riolering. Om de goede werking ervan te garanderen is het van belang dat het putje niet verstopt geraakt.
Naar aanleiding van een klacht over geurhinder in een rioolputje of straatkolk bij een woning in de Felix Timmermansstraat waar de riolering werd afgekoppeld, hebben we na controle vastgesteld dat er een straatkolk niet enkel gevuld was met regenwater, maar dat er jammer genoeg ook substanties in zaten - zoals frietvet en voedingsresten - die daar niet in thuis horen. Ook dit is een vorm van sluikstorten en is dus strafbaar.
Oorzaken van een verstopte straatkolk
- zand of aarde dat door regenwater meegevoerd wordt
- een defect aan de afvoerende leiding
- substanties zoals vetten, oliƫn, beton, cement, voedingsresten, ... die hier niet in thuis horen
Wat mag er nu wel en niet in de straatkolk?
Een straatkolk dient voor het afvoeren van hemelwater dat op de straat belandt. Slijk, zand, vuilnis of andere substanties in de straatkolk gieten is dan ook een vorm van sluikstorten en is dus strafbaar. In straten waar een gescheiden rioleringssysteem ligt, gaat afvalwater naar het zuiveringsstation en vloeit regenwater via een aparte riolering, waarop ook de kolken zijn aangesloten, terug naar beken of waterlopen. Wanneer er dus stoffen in de kolk belanden die daar niet in mogen, kunnen die leiden tot vervuiling. Bovendien kan een verstopte straatkolk geurhinder met zich meebrengen en ongedierte aantrekken.
Waar kan ik een verstopping melden?
Als lokaal bestuur zijn we verantwoordelijk voor de orde en netheid op het openbaar domein. We vragen je dan ook om alert te zijn en eventuele onregelmatigheden te melden bij onze dienst groen en wegen. Op die manier kunnen we problemen bij de bron aanpakken.
Onthoud in elk geval dat je frietvet en ander huishoudelijk afval dat niet in de grijze container of blauwe zak mag, naar het containerpark kan brengen. Openingsuren kennen? Surf naar iok.be/recyclagepark-beersemerksplasvosselaar-0
Bewoners van de Felix Timmermansstraat en de eerste woningen links en rechts van het kruispunt met de Guido Gezellestraat zullen hierover eerstdaags nog een brief van de gemeente ontvangen.