Naar inhoud

Duurzaam bouwen en wonen

De tijd dat een huis 'vier muren met een dak' was, is voorbij. De overheid legt strenge eisen op wat betreft isolatie, ventilatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Maar ook op vlak van het gebruik van materialen, gaan mensen op zoek naar alternatieven voor de klassieke baksteen en afwerkingsmaterialen. Materialen die hernieuwbaar zijn, op een duurzame manier (ecologisch en economisch) geproduceerd zijn en mee zorgen voor een gezond binnenklimaat, doen hun intrede.

Maar duurzaam bouwen heeft niet alleen te maken met de gebruikte materialen, maar ook met levenslang wonen. Hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk in je eigen huis kan blijven wonen? Welke aanpassingen kan je doen aan je bestaande woning of hoe maak je je nog te bouwen woning aanpasbaar? Op www.wooneenlevenlang.be vind je alvast heel wat bruikbare tips om mee aan de slag te gaan.

Wil je uitgebreide informatie over duurzaam bouwen en wonen, dan verwijzen we je graag door naar de specialisten van Kamp C, het centrum voor duurzaam bouwen van de provincie in Westerlo. 
Ook op de websites van VIBE en het VEA kan je terecht voor heel wat informatie over duurzaam en energiezuinig bouwen. Op www.livios.be vind je dan weer heel wat praktische en technische info.

Hieronder willen we wat dieper ingaan op een aantal maatregelen die je kan nemen om duurzaam te bouwen.

Overzicht