Naar inhoud

Tenlastenneming voor een toerist

Wil je een familielid of vriend uitnodigen voor een kort verblijf in België, dan kan dit via de tenlastenneming voor een toerist. De bezoeker kan dan een C-visum krijgen met toelating tot verblijf voor maximum drie maanden.
Een persoon met een C-visum kan in principe niet ingeschreven worden in de gemeente.
Deze tenlastenneming wordt ook vaak gevraagd voor nationaliteiten die ten opzichte van België niet visumplichtig zijn. Het is dan soms eenvoudiger aan de grenscontrole.

Bij aankomst in België moeten mensen met een C-visum zich bij de gemeente aanbieden met paspoort en foto. Zij krijgen een aankomstverklaring.

Voor de opmaak van een tenlastenneming, inclusief de wettiging van de handtekening, betaal je 5 euro, wees dus zeker dat al de gegevens die je hebt, correct zijn.

Wat moet je meebrengen?

Van jezelf: je identiteitskaart, je 3 laatste loonfiches, je telefoonnummer

Van de persoon die wil komen: naam, voornaam, geboorteplaats, geboortedatum, nationaliteit, geslacht, paspoortnummer, volledig adres, duur en eventueel periode van de reis, eventueel de verwantschap.

Een tenlastenneming ondertekenen is meer dan een handtekening zetten, je neemt een hele verantwoordelijkheid. Alle informatie kan je vinden in het bijgevoegde document.