Naar inhoud

Recyclagepark

Het recyclagepark - Oosteneinde z.n. (op de grens met Merksplas) wordt uitgebaat door IOK Afvalbeheer. Sinds enkele jaren is er een diftar-systeem ingevoerd. Dat betekent dat je voor een aantal afvalsoorten per kilo aangeleverd afval moet betalen.

Het recyclagepark is op weekdagen open van 8 tot 15.45 uur en op zaterdag van 9 tot 14.45 uur.

Het recyclagepark is bijna het hele jaar open, behalve op deze dagen:

     
  Nieuwjaarsdag  
  Paasmaandag  
  Dag van de arbeid  
  Hemelvaartsdag  
  Pinkstermaandag  
  Nationale feestdag  
  OLV Hemelvaart  
  Allerheiligen  
  Wapenstilstand  
  Kerstmis  

Wie kan er op het recyclagepark terecht?

Inwoners uit de gemeente Arendonk, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo. Je krijgt toegang tot het recyclagepark met je elektronische identiteitskaart (eID).


Hieronder vind je een stappenplan over de werking van het recyclagepark:

Een bezoek aan het recyclagepark in 7 stappen

 

1. Het recyclagepark binnenrijden

Rij naar de ingang. Rij tot aan de slagboom. Steek je elektronische identiteitskaart (eID) in de kaartlezer. De slagboom gaat open. Je kan binnenrijden. Als de slagboom niet opengaat, verwittig je een parkwachter. Volg voor een vlotte doorstroming de aangegeven rijrichting.

 

2. Eerst afval afleveren waarvoor je moet betalen

Rij weegbrug IN op. Ben je met de wagen? Blijf dan tijdens het wegen in de wagen zitten! Steek je eID in de kaartlezer. De parkwachter registreert welke afvalsoort je gaat lossen. Per weegbeurt mag je alle afvalsoorten met hetzelfde tarief leveren. Los de geregistreerde afvalsoort in de door de parkwachter aangeduide container.

 

3. Nogmaals wegen en betalen

Rij weegbrug UIT op. Steek je eID in de kaartlezer. Ben je met de wagen? Blijf tijdens het wegen in de wagen zitten! Op het scherm van de kaartlezer zie je de gegevens van je bezoek. Bevestig ze op het scherm.

Als inwoner van Beerse wordt het te betalen bedrag in mindering gebracht van je saldo. Neem je ticket. De slagboom gaat open. Als je geen andere betalende afvalsoorten bij hebt, rij je naar het niet-betalende gedeelte. Geen gratis afvalsoorten bij? Rij dan naar de uitgang.

 

4. Nog andere betalende afvalsoorten bij?

Als je nog andere betalende afvalsoorten bij hebt, dan herhaal je vanaf stap 2.

 

5. Betalen aan de herlaadzuil

Steek je eID in de kaartlezer van de herlaadzuil. Als inwoner van Beerse betaal je via het saldo gekoppeld aan je eID. Aan de herlaadzuil kan je dit saldo opladen.

 

6. Afval afleveren waarvoor je niet moet betalen

Rij het niet-betalende deel van het recyclagepark op. Los de verschillende gratis afvalsoorten in de juiste containers.

 

7. Het recyclagepark verlaten

Rij naar de uitgang. Je steekt je eID in de kaartlezer. Heb je geen openstaand saldo? Dan gaat de slagboom open. Je kan het recyclagepark verlaten.

 

Het IOK heeft een brochure uitgegeven met alle informatie over het regionale recyclagepark Beerse/Merksplas/Vosselaar. De brochure kan je onderaan downloaden.Voor meer informatie over de verschillende afvalsoorten die je er kan brengen, kan je terecht op het nummer 014 62 29 58.

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

In de tabel hieronder kan je zien met welke afvalstoffen je terecht kan op het intercommunaal recyclagepark.

Opgelet! Bij het afladen van je afvalstoffen, moet je eerst de duurste fractie afladen. Hou hier dus rekening mee wanneer je thuis je aanhangwagen of koffer inlaadt.
Dit betekent ook dat je eerst betalende fractie mag lossen en daarna pas de niet-betalende. Dus bijvoorbeeld eerst je steenpuin en pas daarna je oud papier.

Fracties met dezelfde kostprijs per kilo mogen op hetzelfde ogenblik gelost worden. Als je dus bijvoorbeeld tuinafval en PVC bij hebt, mag je dat gelijktijdig lossen (uiteraard in verschillende containers) en hoef je dus niet na het lossen van het tuinafval nog eens over de weegbrug vooraleer je je PVC-afval kan lossen.

 

SOORT AFVAL KOSTEN
PMD gratis, maar wel in de blauwe zak van de huis-aan-huisophaling
Restplastic gratis, maar wel in de voorgeschreven groene zak
Oude metalen gratis
Papier & karton gratis
KGA gratis
Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten
gratis
Glas hol glas = gratis (gekleurd en wit glas apart)
vlak glas: 0,075 euro/kg
Herbruikbaar textiel gratis
Autobanden gratis (maximaal 4 per aanlevering)
Videobanden en cassettes gratis
Sportschoenen zonder metaal (dus geen voetbalschoenen) gratis
Kaarsvet (verpakkingen, kaarshouders, theelichtjes en ander afval zijn niet toegelaten)* gratis
Kurken stoppen (kunststof stoppen, verpakkingen, houders en ander afval zijn niet toegelaten) ** gratis
Piepschuim (wit en zuiver) minder dan 60 liter = gratis
tussen 60 en 200 liter = 1 euro
meer dan 200 liter: 6,5 euro per zak van 1400 liter
Steenpuin/zand/beton 0,02 euro/kg
PVC (sorteerregels onderaan) 0,075 euro/kg
Harde kunststoffen (sorteerregels onderaan) 0,075 euro/kg
Herbruikbaar houtafval 0,075 euro/kg
Tuinafval (snoeihout, grasmaaisel
boomstronken)
0,075 euro/kg
Cellenbeton, gips, gyproc, kalk en roofing 0,125 euro/kg
Niet-herbruikbaar houtafval 0,125 euro/kg
Asbestproducten in gebonden toestand 200 kg/gezin/jaar gratis (zie verder)
rest 0,20 euro/kg
Grof vuil 0,20 euro/kg


* Het kaarsvet gaat naar vzw De Vlaspit. De kaarsresten worden in hun atelier gesmolten en verwerkt tot tuinkaarsen. (60% recyclageparaffine en 40% nieuwe paraffine)
** De kurken stoppen gaan naar vzw Huize Monnikenheide waar ze vermalen worden tot fijne korrels. Deze korrels worden nadien verwerkt tot ecologisch isolatiemateriaal.

 • Als je minder dan 5 kilo levert van grof vuil, betaal je 1,25 euro.
 • De afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) die op het recyclagepark worden ingezameld, zijn normaal gezien van louter huishoudelijke aard. Professionele AEEA werden dus niet aanvaard op het recyclagepark en de mensen werden doorverwezen naar Recupel dat instaat voor de verwerking van AEEA.
  Nu is gebleken dat Recupel nog geen sluitend inzamelsysteem heeft voor deze professionele toestellen. In afwachting van een dergelijk inzamelsysteem biedt IOK Afvalbeheer een inzameling aan met volgende modaliteiten:
  - Het eenheidstarief per professioneel toestel bedraagt 25 euro
  - Professionele toestellen van bedrijven worden niet aanvaard. De inzameling is dus bedoeld voor professionele toestellen (koeltogen, diepvriezers,...) die bij particulieren en verenigingen terecht komen (vb. aankoop woning, schenking aan vereniging,...)
 • Daarnaast is er ook nog een uitbreiding doorgevoerd van de sorteerregels voor het steenpuin en beton. Dit betekent dat je voortaan volgende afvalstoffen naar het recyclagepark kan brengen als steenpuin:
  - zuivere steenslag
  - betonblokken
  - versteende cement
  - gewapend beton
  - dakpannen
  - tegels en vloeren
  - porselein, keramiek en aardewerk (vazen, borden, tassen, bloempotten,…)
  - sanitaire toestellen (wc-pot, lavabo, … zonder metaal/plastic)
 • Vanaf 1 juli 2008 mag elk gezin per jaar 200 kg asbestcement gratis naar het recyclagepark brengen. Per kilo extra zal je 0,2 euro moeten betalen.
  Deze regeling is er gekomen naar aanleiding van het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen waarin was opgenomen dat asbestcement van huishoudens gratis moest aanvaard worden. Met als randbemerking wel dat er een hoeveelheidsbeperking kon opgelegd worden. Door de OVAM werden volgende voorstellen geformuleerd: 200 kg per gezin per jaar, 1 m³ per gezin per jaar of 10 asbestcement platen per per gezin per jaar.
  Doordat IOK Afvalbeheer in Beerse een recyclagepark met weegsysteem uitbaat, werd gekozen voor een gratis hoeveelheid van 200 kilo per gezin per jaar.

  Asbestcement kan verwerkt zijn in ondermeer golfplaten, dak- en gevelleien, onderdakplaten, afvoerbuizen en schouwpijpen. Elders op onze website vind je meer informatie over asbest
 • Heb je nog een specifieke vraag, dan kan je er mee terecht bij de medewerkers van de afvalinfolijn van IOK Afvalbeheer op het nummer 014 56 27 75.