Naar inhoud

Afval sorteren

MOS-cartoon sorteren

Dr. Adrianus Gerhardus Wilhelmus Josephus (kortweg Ad) Lansink diende in 1979 in het Nederlandse parlement een motie in die zowel in Nederland als in België een belangrijke leidraad zou worden voor het afvalbeleid: De Ladder van Lansink.

 • Op de hoogste trede staat afval voorkomen en daarna volgen hergebruik, recyclage, verbranden (bij voorkeur met energie-recuperatie) en als laatste storten.
  Zoals je kan zien is afval voorkomen dus topprioriteit. Wat je niet koopt, moet je achteraf ook niet kwijt: een eigen boodschappentas, voedingswaren in grote verpakkingen i.p.v. individueel verpakt, drank in statiegeldflessen, groenten en fruit los i.p.v. in blik of voorverpakt op een schaaltje… Nog tips over afvalpreventie vind je op http://www.iok.be/.
 • De Kringwinkels in de buurt zorgen voor de tweede trap: het hergebruik.
  Waarom zou je kleding, speelgoed, huishoudtoestellen en meubels weggooien als ze nog niet echt versleten zijn? Breng het naar de Kringwinkel WEB - Steenweg op Tielen 70 - 2300 Turnhout of laat het gratis bij je thuis ophalen - tel. 014 44 20 40 - www.dekringwinkelweb.be.
 • De derde trap is die waar we bijna dagelijks mee geconfronteerd worden: het (sorteren en) recycleren van afval.
  Om het recyclage-proces goed te laten verlopen, is het belangrijk dat je goed sorteert.
  Een kort overzicht van de sorteerregels vind je op je afvalkalender en op de website van IOK.