Kinderraad De Kidsclub opent gloednieuw belevingspad Thinkgarden

Beerse, puur natuur!
Uit de bevraging bij het vierde tot zesde leerjaar van alle basisscholen uit 2340 is het thema Beerse, puur natuur! naar boven gekomen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Kidsclub van werkjaar 2022-2023 in november hadden de kinderen twee ideeën: ofwel een doolhof maken, ofwel een bloemenweide/fruitbomen aanplanten. Na overleg met de ploegbaas van de dienst Groen en Wegen kwam het voorstel om beide ideeën in 1 concept te gieten en een natuurlijk belevingspad aan te leggen in park Echelpoel. Het ontwerp van het doolhof werd uitgetekend door de kinderen van De Kidsclub en de ploegbaas van de dienst Groen en Wegen. Om de wegen van het doolhof af te bakenen plantten ze eerder dit voorjaar al hoge en lage bloemen en fruitbomen aan.

Thinkgarden
Dat de creativiteit van onze kinderraad geen grenzen kent, bewijst het mooie verhaal dat de kinderen bedachten, mét bijhorende opdrachten. Het belevingspad kreeg dan ook heel toepasselijk de naam Thinkgarden. Aan de hand van enkele denkopdrachten in de vorm van een letterzoektocht doorheen het doolhof baan je je een weg naar het middelpunt, de vriendschapsberg. Als je alle letters gevonden hebt, kan je er een woord mee vormen en moet je aan de juiste bel trekken.

De dienst Groen en Wegen legde deze week de laatste hand aan de aanplanting van de bloemen en het plaatsen van de opdrachtenborden.


Speelwaarde in het groen
Met de komst van het nieuwe belevingspad in park Echelpoel heeft 2340 er een formele speelplek bij. Het lokaal bestuur voegt Thinkgarden dan ook graag toe als één van de realisaties uit het speelweefselplan. Informele groene plekken om te spelen zijn vandaag steeds minder spontaan beschikbaar en toegankelijk voor kinderen. De bedoeling van het speelweefselplan is om juist meer ruimte te scheppen voor de behoeften van onze jongste Beersenaren. Enerzijds is het belangrijk om voldoende open en groene ruimte voor hen te voorzien, liefst onder de vorm van prikkelende en stimulerende speelomgevingen. Anderzijds is het ook van belang om deze plekken op een veilige manier met elkaar te verbinden. Het speelweefsel wordt zo een aanééngesloten netwerk van speelruimtes (of knooppunten) dat strategisch kan worden ingezet om iedere inwoner te voet of per fiets binnen de 5 (tot max. 10) minuten van zijn/haar woonst op een veilige manier toegang te geven tot een kwaliteitsvolle speel- en/of groen ruimte.

Het complete fotoalbum van de opening kan je hier bekijken.

Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2023 om 14:13