Naar inhoud

Update coronamaatregelen - Overlegcomité 3 december 2021

De herfstgolf is veel zwaarder dan eerder werd ingeschat. Daarom kwam het Overlegcomité vandaag opnieuw samen. De opdracht is duidelijk, er moet nu bijgestuurd worden.

overlegcomité

De Eerste Minister benadrukt enkele aangepaste maatregelen: 

Mondmaskerplicht vanaf 6 jaar

Vanaf morgen geldt de mondmaskerplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Men merkt dat er veel besmettingen zijn bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. Door deze keuze te maken, zullen ouders en grootouders beter beschermd zijn tegen een mogelijkse besmetting.

Maatregelen in het onderwijs

Vanaf maandag gelden er nieuwe regels in het onderwijs. Zodra er meer dan 2 besmettingen zijn in een klas, zal de klas moeten sluiten.

CO²-meters zijn verplicht, de waarden moeten goed opgevolgd worden. Geeft die een waarde boven de 900 PPM aan, dan moet actie ondernomen worden. Gaat die boven 1.200, dan moet de klas verlaten worden.

Zoals eerder vermeld zullen ook hier kinderen vanaf 6 jaar het mondmasker moeten dragen. In het secundair onderwijs stapt men over naar hybride lesgeven. Examens mogen wel fysiek doorgaan.

Vanaf 18 december sluiten de kleuter- en lagere scholen de deuren. Dit betekent dat de kerstvakantie 3 weken zal duren.

Grote groepen vermijden

Grote evenement­en mogen niet meer doorgaan. Publieke evenementen, congressen en culturele voorstellingen binnen met meer dan 200 aanwezigen worden verboden vanaf maandag.

Kleine evenementen, met minder dan 200 aanwezigen, kunnen wel nog doorgaan. Dit kan met gebruik van een mondmasker en het Covid Safe Ticket.

Buitenactiviteiten zijn mogelijk maar bezoekers moeten een mondmasker dragen en een Covid Safe Ticket op zak hebben. Bovendien moet er crowd control zijn.

Privésfeer

Het Overlegcomité raadt iedereen aan om het aantal contacten te beperken. Het advies om zelftesten frequent te gebruiken, werd ondertussen al goed toegepast bij veel bewoners. 

Horeca en telewerk

Telewerken gebeurt nog steeds 4 dagen per week. Bedrijfsfeesten en teambuildings zijn verboden. Ook de huidige horecaregels blijven hetzelfde. 

Vaccinaties

De Eerste Minister sluit de persconferentie af met een bedanking aan de 8 miljoen Belgen die ondertussen kozen voor het coronavaccin. Dit is een daad van solidariteit. Er zal nu vooral ingezet worden op de boostervaccins. 

Datum van het bericht: vrijdag 03 december 2021
Huidig nieuwsoverzicht