Naar inhoud

4x waarom eendjes voederen niet zo onschuldig is...

Wie denkt niks verkeerd te doen door eendjes te voederen met (oud) brood, heeft het mis.
En daar zijn 4 goede redenen voor.

Het is officieel verboden dieren te voederen.

Aan de vijvers in park Bastijns en Echelpoel zijn vorige week borden geplaatst die je er op attent maken de eendjes niet te voederen. Vooral (oud) brood is echt een probleem, zowel voor de gezondheid van de dieren zelf als voor de kwaliteit van het water. Het is misschien wel leuk om met je (klein)kinderen dieren te gaan voederen, maar officieel is het verboden.

Waarom is het voederen van eendjes niet zo onschuldig als het lijkt?

  • Dieren kunnen niet voldoende voedingswaarden uit brood halen, ze krijgen enkel een verzadigd gevoel en maken vet aan. Een eend die normaal eet, kan tot 10-15 jaar worden, een eend die zich hoofdzakelijk voedt met brood wordt amper 2 tot 2,5 jaar oud.
  • Niet al het brood wordt opgegeten, een deel komt in het water terecht en veroorzaakt algengroei, wat in warme droge periodes kan leiden tot botulisme. Besmette dieren krijgen verlammingsverschijnselen en sterven hier aan.
  • Brood dat niet in het water terechtkomt maar op de oever blijft liggen, gaat beschimmelen. Als dit door dieren in de omgeving wordt opgegeten, kan de schimmel zich verder ontwikkelen in de maag en leiden tot ziektes en zelfs de dood.
  • Overschot van brood trekt ongedierte zoals ratten aan.

Je laat je (oud) brood voortaan dus beter thuis. Wil je toch echt iets aan de eendjes geven, beperk je dan tot granen en zaden en doe dat in kleine hoeveelheden zodat er niets blijft liggen.

Datum van het bericht: donderdag 02 december 2021
Huidig nieuwsoverzicht