Naar inhoud

Nieuw bibliotheeksysteem en samenwerkingsverband biedt meer mogelijkheden voor de bezoekers bib

Vanaf vrijdag 15 oktober krijgt de digitale dienstverlening in de bib van Beerse een upgrade. Daardoor kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen of terugbrengen. Ook de bibliotheekmedewerkers zullen het verschil voelen. Boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker én gebruiksvriendelijker.

Nieuw bibliotheeksysteem en samenwerkingsverband biedt meer mogelijkheden voor de bezoekers uit Beer

De bibliotheek van Beerse bracht de voorbije maanden alles in gereedheid om aan de slag te gaan met het nieuwe bibliotheeksysteem Wise. De eigenlijke implementatie gebeurde afgelopen week. De bib was toen enkele dagen gesloten zodat de bibliotheekmedewerkers met de nieuwe software konden leren werken en om het hele systeem tot in de puntjes te testen.

Vanaf vandaag verwelkomt het lokaal bestuur graag al de klanten en andere geïnteresseerden opnieuw in de bibliotheek. “Het volledige team volgde opleidingen en digitale sessies om het nieuwe systeem onder de knie te krijgen. Na deze uitgebreide opleiding zijn we helemaal klaar om van start te gaan en hopen zo onze bezoekers vlot verder te helpen” zegt Ann Spillemaeckers, coach bibteam.

Samenwerkingsverband BibLiNK23
Dankzij Wise wordt de samenwerking met andere bibliotheken voortaan makkelijker. De bibliotheken van Beerse, Merksplas en Oud-Turnhout hebben zich zo verenigd binnen het samenwerkingsverband BibliNK23. Wie lid is in één van deze bibliotheken, kan bij alle bibliotheken van BibliNK23 terecht. Overal geldt hetzelfde reglement. In een latere fase zal ook de bibliotheek van Vosselaar nog aansluiten bij BibliNK23.

Nieuwe werkwijze in de bib
Een nieuw systeem brengt ook een nieuwe werkwijze met zich mee. Voor kinderen en jongeren t.e.m. 17 jaar en voor houders van een UiTPAS met kansentarief, blijft het lidmaatschap gratis. Wie 18 jaar of ouder is, betaalt voortaan 5 euro lidgeld per jaar. Niet alleen de uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en dvd’s uit alle BibliNK23-bibliotheken, maar ook de gratis e-boekencollectie en doelgroepspecifieke materialen zoals Fundels en Daisyboeken staan ter beschikking, in ruil voor dit lidmaatschap.

Wat nieuw is sinds de overstap naar Wise, is dat leden via Mijn Bibliotheek vanaf nu ook de niet-uitgeleende boeken kunnen reserveren. Verder zijn de tarieven voor reserveringen en boeteberekeningen aangepast. Uitgebreide informatie is na te lezen op https://beerse.bibliotheek.be/wise.

Openingsuren zonder service
Vanaf 16 oktober kunnen bezoekers voortaan ook op maandag- en donderdagnamiddag tussen 14 en 16 uur terecht in de bib. Wie op deze momenten de bibliotheek bezoekt, moet zelfredzaam zijn. Er wordt namelijk geen service geboden. Op die manier heeft lokaal bestuur de mogelijkheid om de openingsuren te verruimen zonder dat er personeel aanwezig moet zijn. Bezoekers kunnen er terecht om de krant te lezen of via de zelfscanbalie materiaal in te leveren, te verlengen of uit te lenen. Tijdens deze extra openingstijd is het ook mogelijk om gebruik te maken van de pc’s, de betaalautomaat en kopieën te maken.

Handelingen waarbij een medewerker nodig is, zijn tijdens de bib zonder service niet mogelijk. Voor de aanvraag van een lidkaart, afhalingen of het printen van documenten, komt de bibliotheekbezoeker langs tijdens de reguliere openingsuren.

Meer informatie?  Vaart-  tel. 014 615 615 – e-mail: bibliotheek@beerse.be

Datum van het bericht: vrijdag 15 oktober 2021
Huidig nieuwsoverzicht