Naar inhoud

Mezen bestrijden mee de eikenprocessierups

De afgelopen jaren veroorzaakte de eikenprocessierups veel overlast in onze provincie. Vanuit de provincie Antwerpen werd er onderzoek gedaan naar de processierups en hoe die best bestreden kan worden. Uit proeven blijkt dat het beestje best bestreden wordt door de natuur zelf, nl. door mezen in te zetten.

Foto kastje

Uit proeven van de provincie Antwerpen blijkt dat de processierups bestreden kan worden door de natuur in de omgeving een handje te laten helpen. Vogels, waaronder mezen, zijn verzot op de processierups. Door mezen aan te trekken naar de omgeving, kunnen de rupsen op een natuurlijke manier bestreden worden. Een mezenjong kan tot 800 rupsen op 14 dagen verorberen.

Het lokaal bestuur Beerse besliste om de komende twee jaar tussen de 250 en 300 mezennestkastjes op te hangen om mezen aan te trekken en de rupsen op natuurlijke wijze te bestrijden.
In de loop van de maand december worden er al zo’n 170 nestkastjes opgehangen. De kastjes worden voorzien op openbare plaatsen waar veel passanten zijn en er afgelopen jaar veel overlast van processierupsen werd vastgesteld. Volgend jaar krijgen de overige mezenkasten ook een plekje.

Wil jij ook zo’n mezennestkast in je tuin hangen en zo je steentje bijdragen aan het bestrijden van de processierups? Op https://bit.ly/mezenkast vind je meer info over hoe je dat best doet.

Ben je zelf een handige Harry, dan kan je onderaan een handleiding raadplegen van hoe een nestkastje zelf te maken.

Meer informatie? Dirk Peeters – dienst openbare werken – tel. 014 600 640 – e-mail: openbarewerken@beerse.be

Datum van het bericht: dinsdag 15 december 2020
Huidig nieuwsoverzicht