Naar inhoud

Laakbeek: ontwerp nieuwe overstromingsgebied is klaar

Bewoners die in de buurt van de Laakbeek wonen, kregen alvast een folder met het ontwerp van het nieuwe overstromingsgebied in de bus. Dat ontwerp is het resultaat van een intensieve en vruchtbare samenwerking tussen de provincie, het lokaal bestuur, het regionale landschap en een 60-tal betrokken buurtbewoners. Tegen eind 2021 moet het natuurlijk ingericht overstromingsgebied in werking gaan.

Laakbeek

Ter hoogte van de Eikenstraat en de Heibergstraat in Beerse komt er een overstromingsgebied. De buurt kampt er regelmatig met wateroverlast. Daarom wil de provincie er samen met het lokaal bestuur Beerse en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete extra ruimte voor water creëren. Het project wordt uitgevoerd met financiële steun van Europa, via het Interreg 2 Zeeën Co-Adapt project.

Na een intensief participatietraject is het ontwerp van het gebied klaar!

Eind vorig jaar werkte de provincie Antwerpen met een 60-tal buurtbewoners een eerste schets uit van dit gebied. Studiebureau Antea Group heeft zich vervolgens aan de tekentafel gezet, wat resulteerde in een ontwerp dat de wateroverlast in Beerse moet verminderen en de gemeente klimaatrobuuster moet maken. Er werd ook rekening gehouden met de ideeën en aandachtspunten van de buurt: toegankelijk en veilig wandelen, privacy, ecologische en avontuurlijke speelelementen en natuurbeleving. Er werd ook een oplossing uitgewerkt voor de rioolhinder in het gebied.

Ben jij ook benieuwd naar het finale plan? Surf dan naar bit.ly/ontwerp-laakbeek of download het plan onderaan.

Buurt kiest de naam Laakland!

Buurtbewoners konden stemmen voor de naam van het gebied. 3 namen werden genomineerd als kanshebbers voor het nieuwe overstromingsgebied. 

  • Hollebeemden
  • Ravestijn
  • Laakland

Het laatste woord lag bij de bewoners. 105 mensen hebben hun stem uitgebracht. 60% koos voor Laakland, 30% voor Ravestijn en 10% voor Hollebeemden. 

Meer informatie?
> Provincie Antwerpen - Dienst Integraal Waterbeleid - tel. 03 240 64 61- e-mail: diw@provincieantwerpen.be
> dienst omgeving - tel. 014 62 25 87 - e-mail: omgeving@beerse.be

Datum van het bericht: donderdag 19 november 2020
Huidig nieuwsoverzicht