Naar inhoud

Letterzetter maakt opmars in Vlaanderen

De letterzetter (Ips typographus) is een schorskever van ongeveer een halve centimeter groot, die verzwakte fijnsparren dodelijk treft. Momenteel maakt de letterzetter een opmars in Vlaanderen, doordat de voorjaars- en zomerdroogtes van de afgelopen jaren fijnsparren sterk hebben verzwakt.

Liselot Ledene

De bomen sterven af vanaf het moment dat de larven de bast van de bomen hebben gerond. Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten. Om de opmars van de letterzetter te beheersen, is het belangrijk dat aangetaste bomen zo snel mogelijk worden verwijderd. Indien er brand zou uitbreken in aangetaste bossen, kan het vuur zich zeer snel verspreiden. Daarom geldt het advies om aangetaste bomen te kappen en te verwijderen of te ontschorsen. Stormhout en gezonde, vers gekapte bomen kunnen ook worden verwijderd. Op die manier vormen ze geen reservoir waaruit een herbesmetting kan optreden.

Het is de verantwoordelijkheid van elke eigenaar om een bestrijdingsstrategie toe te passen die is aangepast aan de specifieke omstandigheden. Het kaalkappen wordt in deze omstandigheden nooit geweigerd. De voorwaarden van het bosdecreet blijven geldig. Een ander grondgebruik is binnen deze procedure niet mogelijk na het kappen van dode bomen. Het agentschap voor Natuur en Bos volgt de dossiers achteraf ook op. Meer informatie over een kapmachtiging vind je op https://www.natuurenbos.be/bomenkappen/bosbeheer.

Foto: Liselot Ledene

Datum van het bericht: maandag 20 juli 2020
Huidig nieuwsoverzicht