Naar inhoud

Eikenprocessierups - vierde larvenstadium

Alle eikenprocessierupsen zijn verveld naar het vierde larvenstadium.

Eikenprocessierups-4de stadium

De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar eten. De gemiddelde grootte van de rups is 3 cm en ze bezit nu brandharen over het hele lichaam. Vanaf nu is het mechanisch wegzuigen of wegbranden van de nesten en de rupsen de meest aangewezen beheerstechniek om ze te bestrijden.

Opgelet voor brandharen

De microscopisch kleine brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf. Probeer dus zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden.

Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).

  • Lichte symptomen: geen behandeling nodig
  • Hevige jeuk: raadpleeg je apotheker (anti-jeuk middelen)
  • Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts

Meldingen van eikenprocessierupsen op openbaar domein kan je doorgeven aan de dienst openbare werken via openbarewerken@beerse.be of tel. 014 600 640.

Datum van het bericht: dinsdag 26 mei 2020
Huidig nieuwsoverzicht