Naar inhoud

Beerse koopt mondmaskers aan voor burgers

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen bij de versoepeling van de coronamaatregelen. Daarom besliste lokaal bestuur Beerse vorige week tijdens de gemeentelijke crisiscel om zelf mondmaskers aan te kopen voor de eigen inwoners en personeel.

lokaal bestuur koopt zelf mondmaskers aan

Dit is een volgende fase na eerdere aankoop van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor woonzorgcentrum en serviceflats via groepsaankoop. Die groepsaankoop realiseerde het lokaal bestuur Beerse samen met negen andere gemeenten in de regio via Eerstelijnszone Middenkempen.

 “Naast 3 000 chirurgische mondmaskers en 50 schorten, bestelde Beerse in een eerste fase ook 2 000 FFP2-maskers voor de eerstelijnszorgverleners. Alle maskers werden goedgekeurd en voldoen aan de normen.”, verklaart Luc Brijs, noodplanningscoördinator van lokaal bestuur Beerse. Het bestuur bezorgde alles midden april aan het woonzorgcentrum en de serviceflats, waar de meest kwetsbare groep zich bevindt. In een tweede fase verwierf het lokaal bestuur ook nog 5 000 chirurgische maskers extra om later mee in te zetten in het woonzorgcentrum en de serviceflats.

Mondmaskers voor eigen inwoners aangekocht door lokaal bestuur Beerse

Vorige week besliste het lokaal bestuur Beerse om voor iedere inwoner en personeelslid een mondmasker aan te kopen. Dat betekent een investering van 28 000 euro vanuit het lokaal bestuur. De mondmaskers bevatten meerdere stoflagen. De mondmaskers zijn wasbaar op 60°C. De maskers zouden midden mei geleverd worden bij het lokaal bestuur. De bedeling ervan gebeurt huis-aan-huis.

Naast de eigen aankoop vanuit het lokaal bestuur, voorziet ook de federale overheid een mondmasker voor iedere burger vanaf 12 jaar. Dat betekent dat je als burger alvast twee mondmaskers zal ontvangen zowel van je lokale als van de federale overheid. Uiteraard is het geen overbodige luxe om meerdere mondmaskers in huis te halen.

Mondmaskers voor begrafenisondernemers, kinesisten, tandartsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen vanuit federale overheid

Vandaag is gestart met de bedeling van de ontvangen federale mondmaskers aan begrafenisondernemers, kinesisten, tandartsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen in onze gemeente. Ieder van hen ontvangt 50 chirurgische mondmaskers. De diensten openbare werken bedeelt de maskers bij die beroepen.
Huisartsen hebben reeds een aantal mondmaskers ontvangen bij een eerdere bedeling vanuit de federale overheid. Het lokaal bestuur Beerse verwacht deze week een volgende levering voor huisartsen.

Zelf mondmaskers maken

Heb je besloten om je naaimachine nog eens boven te halen en voor jezelf en je omgeving mondmaskers te maken? Dankjewel! Jouw inspanning helpt mee aan het beperken van de verspreiding van Covid-19. Meer informatie vind je op https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/.

Zelf aankopen

Niet zo handig? Dan kan je zelf nog mondmaskers aankopen bij een van onze apotheken of bij een non-profitorganisatie.

Social distancing en handen wassen blijven de norm

De aanbeveling om een mondmasker te dragen is een aanvulling op de eerdere richtlijnen. Het beste wat je kan doen om jezelf te beschermen is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Het mondmasker moet aan bepaalde criteria voldoen om deze bescherming te bieden, maar het moet vooral op de juiste manier worden gebruikt. Lees dus aandachtig de aanbevelingen.

Waarom worden mondmaskers aanbevolen? Hoe kan je een mondmasker maken? Hoe moet je een mondmasker gebruiken? Een antwoord op die vragen kan je vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/.

Datum van het bericht: maandag 27 april 2020
Huidig nieuwsoverzicht