Naar inhoud

Vrijwilligers gezocht voor de digitalisering en registratie van erfgoed

In Beerse zijn de vrijwilligers van Museum Jan Vaerten en Heemkundige Kring De Vlierbes heel gemotiveerd om hun collectie op een moderne manier te tonen aan het publiek. Ze zijn dan ook volop hun collectie aan het digitaliseren. Daar komt wel wat werk bij te kijken: fotograferen van de objecten, omschrijven en codes meegeven, ... Een huzarenwerk! 

Doel is om al deze gedigitaliseerde items later via touchscreens, hologrammen of online te tonen aan het publiek. Op dit moment wordt daarmee volop geëxperimenteerd. De eerste reacties zijn alvast veelbelovend!

Wil jij ook deel uitmaken van de toekomst van beide musea en van een enthousiaste ploeg vrijwilligers? Lees dan zeker verder!

campagnebeeld Allemaal Digitaal

Wie zijn wij?

Allemaal Digitaal is een initiatief van Erfgoed Noorderkempen. Erfgoed Noorderkempen is een samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Deze 11 gemeenten werken met steun van de Vlaamse overheid samen aan een betere toekomst voor het lokale erfgoed. Samen met de Turnhoutse Musea beheren we ook nog een onroerend erfgoeddepot waarin meer dan 15 jaar opgravingsarchieven bewaard worden.

Wat doen we?

Wist u dat de gemiddelde museumbezoeker maar een fractie te zien krijgt van wat een museum aan collecties beheert? Soms blijft tot 95% van een collectie in het depot liggen. Door al deze voorwerpen, documenten of archieven te digitaliseren en te registreren kunnen we  veel meer mensen bereiken dan vroeger mogelijk was. Een hedendaags publiek verwacht van een museum om online door collecties te kunnen wandelen. Met het Allemaal Digitaal wil Erfgoed Noorderkempen erfgoedbeheerders helpen hun collecties zo goed mogelijk te bewaren en te digitaliseren zodat iedereen maximaal van erfgoed kan genieten.

Functieomschrijving

Digitalisering en registratie is teamwerk dat het vlotste verloopt in kleine teams van 3 à 4 medewerkers. Iedereen neemt een taak op, maar er kan gewisseld worden als dat voor de afwisseling of kwaliteit beter is. Als het traject is afgerond voorzien we een afsluitend moment om iedereen die eraan meewerkte nog eens extra te bedanken. Waarna je aan een nieuwe uitdaging kunt beginnen. Dat kan – als er nog werk ligt te wachten –  bij dezelfde organisatie zijn of op een andere plek. We werken gemiddeld 1 dag per week.

Je wordt door ons opgeleid om zowel de apparatuur als de software correct te gebruiken. Daarvoor krijg je eerst een basisopleiding van 1 dag en daarna wordt je verder begeleid bij de start van elk specifiek traject. Elke deelcollectie vergt een aanpak op maat. We zoeken telkens samen met jou, je teamgenoten en de gastorganisatie uit wat het beste resultaat oplevert.

Taken

Je registreert de collectiestukken, boekwerken, documenten of archiefstukken in de daartoe bestemde online platformen

 • Je digitaliseert documenten of archiestukken volgens de erfgoedstandaarden
 • Je zorgt ervoor dat de moederbestanden die zodoende worden aangemaakt correct worden bewaard
 • Je maakt afgeleide werkkopieën van de moederbestanden
 • Je verpakt de geregistreerde items in de daartoe bestemde materialen
 • Je respecteert ten allen tijde de deontologische code van ICOM inzake behoud en beheer (die vind je hier - http://www.icom-belgium-flanders.be/icominternationaal/#ethischecode )

Profiel

Je hebt interesse in erfgoed en lokale geschiedenis

 • Je bent een echte teamwerker
 • Je kunt accuraat werken met oog voor detail en respect voor de afgesproken procedures
 • Je kunt werken met tekstverwerker en spreadsheets
 • Je kunt je goed aanpassen aan de verschillende werkomgevingen waar je terecht komt
 • Je bent bereid regelmatig nieuwe dingen te leren
 • Je wordt niet afgeschrikt door een zeker technisch gehalte van deze functie

Wat bieden wij?

Boeiend vrijwilligerswerk in diverse organisaties

 • Teamwerk met toffe medewerkers en vrijwilligers binnen onze partnerorganisaties
 • Opleiding in alle technische aspecten en procedures van je functie
 • Coaching ter plaatse om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen
 • Persoonlijke uitnodigingen voor al onze erfgoedactiviteiten in de regio Noorderkempen
 • Verplaatsingsvergoeding van thuis tot de werk- of opleidingsplek
 • Regelmatig een feestelijke afsluitmoment als beloning voor je inzet

Hoe reageren?

Stuur een motivatiebrief + CV naar cor.vanistendael erfgoednoorderkempen.be.

Voorkennis is niet vereist, maar als je die wel zou hebben, geef dan goed weer wat je zoal weet van erfgoed, scanners, digitale fotografie, bibliotheek, archief- of collectieregistratie enz. Laat eventueel ook weten waar je voorkeur of interesse naar uitgaat inzake erfgoed: collecties, archieven of bibliotheken.

Vervolgens nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek en nodigen we je uit voor de basis-opleiding die twee dagen duurt (medio oktober)

Datum van het bericht: maandag 09 september 2019
Huidig nieuwsoverzicht