Naar inhoud

Geen blauwalgen in kanaal Beerse

Door de warme en droge zomer zijn er geregeld blauwalgen aanwezig in de kanalen. De afgelopen dagen werden in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten blauwalgen aangetroffen tussen Brecht en Schoten. In Beerse zijn er in het kanaal geen blauwalgen vastgesteld. 

blauwalgen


Wat zijn blauwalgen?

Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder, of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer.

Meer informatie over blauwalgen vind je hier.Politiebesluit voor het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals

Zopas werd blauwalgenbloei vastgesteld in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in de provincie Antwerpen. Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s vaardigt waarnemend gouverneur Bram Abrams in overleg met VMM en De Vlaamse Waterweg Nv een politiebesluit uit dat in de besmette zones zowel een captatieverbod als een verbod op zachte recreatie oplegt. Het besluit geldt enkel voor het kanaal Bocholt-Herentals (traject Bocholt-Dessel (kanaalkruising) en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Brecht (sluis 2) en Schoten (sluis 10). 

Captatie- en recreatieverbod

Voor dit kanaal gelden volgende maatregelen:

  • een verbod om water te capteren -binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag- voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
  • een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag. Kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… zijn er verboden. Pleziervaart is wel toegelaten.

Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden. Meer informatie vind je hier.

Datum van het bericht: donderdag 01 augustus 2019
Huidig nieuwsoverzicht