Naar inhoud

Gezocht: Trafohuisjes!

Voor Open Monumentendag 2019 is Erfgoed Noorderkempen op zoek naar alle trafohuisjes uit onze regio. Zoek jij ook mee?

Trafohuisje Turnhout - Wouwerstraat (bij nr. 10)

Trafo-wat-nu?

Transformatorhuisjes of kortweg trafohuisjes zijn grote elektriciteitscabines waar hoogspanning wordt omgezet in laagspanning. Vele van die constructies zijn nog bewaard in het Kempense landschap. Sommige liggen verscholen, andere zijn prominent aanwezig in het straatbeeld. Sommige zijn bijna zo groot als een huis, andere vullen een klein leeg plekje tussen twee woningen op. Een ding hebben ze gemeen: de gele driehoek met bliksemschicht die voor levensgevaar waarschuwt!

Voor Open Monumentendag 2019 wil Erfgoed Noorderkempen die vergeten nutsvoorzieningen onder de aandacht brengen. Samen met jou gaan ze in een regionale speurtocht op zoek naar de nog bestaande trafohuisjes van de Kempen.

Startpunt van de zoektocht is de collectie glasplaten van EANDIS van cabines die circa 1947 werden genomen in de ruime regio. Welke ‘huisjes’ bestaan nog steeds? Vind jij ze terug? Weet jij er misschien meer over?
Maar beperk je niet tot die collectie! Erfgoed Noorderkempen vond zelf al enkele trafohuisjes in onze regio die niet in de collectie zijn opgenomen.

Vind jij er nog meer die Erfgoed Noorderkempen nog niet weet staat? 

Neem dan een foto van het trafohuisje en de informatie en de precieze plaats vaar je de foto nam naar onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be. Of je kan ze ook delen via sociale media met de hashtag #trafohuisjeskempen. 

De meest enthousiaste speurneus wordt beloond met een cadeau en Erfgoed Noorderkempen!

Meer informatie? Erfgoed Noorderkempen - www.erfgoednoorderkempen.be 

Datum van het bericht: dinsdag 16 juli 2019
Huidig nieuwsoverzicht