Naar inhoud

Wat te doen bij warm weer?

De zomer is er weer! Elk jaar snakken we met zijn allen naar het warme weer maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Bereid je dus goed voor op het warme weer en zorg ook voor anderen!

Warme dagen

Gelukkig lopen de meeste mensen geen risico als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven er immers nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. 

Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.
Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten!

Wees voorbereid

Zorg dat je altijd water bij je hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Smeer ook op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Verzorg ook jezelf

  • Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Ook als je geen dorst hebt.
  • Hou jezelf koel. Zoek koele plekken op en vermijd de zon. Verplaats inspanningen naar een koeler moment. Draag lichte kledij en een hoofddeksel. Koel je lichaam af (lauwe douche, bad, ...)
  • Hou je huis koel. Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen en hou de zon buiten.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust.  Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Meer tips en informatie vind je op www.warmedagen.be

Datum van het bericht: maandag 24 juni 2019
Huidig nieuwsoverzicht