Naar inhoud

Uitbreiding van blauwalgen in onze waterwegen

Als gevolg van de uitbreiding van blauwalgen in onze waterwegen vervalt het politiebesluit van 10 augustus 2018. Het nieuwe besluit is vanaf 21 augustus van kracht. De blauwalgen hebben zich ondertussen verspreid over meerdere waterwegen in onze regio.

waarschuwingsbord

De geïmpacteerde zones betreffen:

 • NIEUW 23/08:  Kanaal Dessel-Kwaadmechelen
  Het verbod is van toepassing op het gedeelte vanaf het kanaal Bocholt – Herentals tot aan brug 3 Mol Rauw op het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, grondgebied Dessel en Mol (kilometerpunt 3.125).
 • Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
  Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Dessel, Retie, Mol, Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout, Beerse, Rijkevorsel, Brecht en Schoten
 • Kanaal Bocholt – Herentals
  Op het kanaal Bocholt – Herentals op het grondgebied van de provincie Antwerpen werd blauwalg vastgesteld achter sluis 7 en 8 te Geel. Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Herentals, Olen, Geel, Mol en Dessel.
 • Kanaal naar Beverlo Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals (Balen).

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen.  Een grote hoeveelheid neerslag heeft doorgaans wel een positief effect.

Door de aanwezigheid van deze blauwalgen geldt er een captatie- en recreatieverbod.

Voor deze aangeduide zones gelden volgende maatregelen:

 • Een verbod op het capteren van water uit het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen van het kanaal Bocholt-Herentals tot aan brug 3 Mol Rauw (kilometerpunt 3.125) voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
 • Een verbod op elke vorm van zachte recreatie (kajakken, kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,…) op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen van het kanaal Bocholt-Herentals tot aan brug 3 Mol Rauw (kilometerpunt 3.125).

Zwemmen is en blijft absoluut verboden in alle bevaarbare en onbevaarbare waterlopen. Ook in spaarbekkens en heel wat putten en vijvers geldt er een zwemverbod.  

 

Datum van het bericht: vrijdag 24 augustus 2018
Huidig nieuwsoverzicht