Naar inhoud

Politiebesluit omtrent de waterbesparende maatregelen en het maken van (kamp)vuur opnieuw aangepast

Het nieuwe politiebesluit van 17 augustus omtrent de waterbesparende maatregelen en het maken van (kamp)vuur in provincie Antwerpen vervangt het besluit van 13 augustus ll.

waarschuwingsbord

Het nieuw besluit heft de waterbesparende maatregelen op. Het gaat onder meer over het wassen van de wagen, besproeien van gazon en tuinen, beregenen van sportvelden en akkers, ... Er is echter nog niet genoeg regen gevallen om de grote neerslagtekorten van de voorbije maanden volledig weg te werken.

Omdat het erg droog blijft in Vlaanderen, blijft code oranje (alarmfase) wel behouden. Het peil en de afvoer van de rivieren en bekken staat daardoor nog steeds zeer laag. Door de lage waterpeilen en hoge watertemperatuur verslechtert bovendien de waterkwaliteit, met problemen zoals vissterfte en blauwalgen tot gevolg. Het verbod op captatie uit de onbevaarbare waterlopen blijft daarom van kracht.

Omwille van de dalende temperaturen en de hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen, past het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de fase rood aan naar oranje: hoog gevaar. Het politiebesluit kampvuren, rook –en vuurverbod is niet langer van kracht in de provincie Antwerpen. Let wel, ook bij code oranje is er een kampvuurverbod in de natuurgebieden die onder de bevoegdheid van ANB vallen (bosdecreet). Waakzaamheid en voorzichtigheid blijven uiteraard gelden. Om een kampvuur zo veilig mogelijk te organiseren, raden we daarom ook aan om steeds advies te vragen aan de lokale brandweer.

Rationeel en zuinig omspringen met leidingwater, regen- en grondwater blijft in alle situaties noodzakelijk, ook nu de maatregelen niet meer opgelegd zijn. Water is en blijft te allen tijde een kostbaar goed. Voor al het beschikbare water, ongeacht herkomst, blijft de boodschap dan ook: spring er zuinig en bedachtzaam mee om.

Meer informatie vind je op de website van de provinciegouverneur: https://www.provincieantwerpen.be/provinciebestuur/gouverneur-cathy-berx.html.

Het nieuwe politiebesluit van 17 augustus 2018 kan je hieronder downloaden.

 

 

Datum van het bericht: vrijdag 17 augustus 2018
Huidig nieuwsoverzicht