Naar inhoud

Nieuwe haarden van blauwalgen ontdekt in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

De blauwalgen houden lelijk huis in onze waterwegen. Ook in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten zijn de bacteriën nu aangetroffen, zo blijkt uit nieuwe metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Lees daarom zeker aandachtig onderstaande maatregelen!

waarschuwingsbord

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruit zien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.

 

 

 

 

Getrapte aanpak

Omdat er nieuwe broeihaarden in de provincie Antwerpen zijn gemeten, willen waarnemend provinciegouverneur Bram Abrams, de Dienst Noodplanning en De Vlaamse Waterweg nv elk risico uitsluiten. Ze kunnen bewust voor een trapsgewijze aanpak. Die bestaat erin om niet meer verbodsmaatregelen op te leggen dan noodzakelijk. De kanalen blijven immers, zeker in deze tijden van droogte, een belangrijke bron van water. Resultaten van bijkomende metingen zullen de volgende dagen uitwijzen of een verdere aanpassing of uitbreiding van de eerdere politiebesluiten aan de orde is.

 

Geïmpacteerde zones

 

 • Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
  Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Dessel, Retie, Mol, Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels,Turnhout, Beerse, Rijkevorsel, Brecht en Schoten.
 • Kanaal Bocholt – Herentals
  Op het kanaal Bocholt – Herentals op het grondgebied van de provincie Antwerpen werd blauwalg vastgesteld achter sluis 7 en 8 te Geel. Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Herentals, Olen, Geel, Mol en Dessel.
 • Kanaal naar Beverlo
  Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals (Balen).

 

Captatie- en recreatieverbod

Sinds vrijdag 10 augustus gelden volgende maatregelen.

 • Een verbod om water te capteren uit het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
 • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Zwemmen blijft absoluut verboden op voornoemde kanalen.

De tekst van het nieuwe politiebesluit blauwalgen dat geldt voor het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo kan je hieronder downloaden.

 

Datum van het bericht: maandag 13 augustus 2018
Huidig nieuwsoverzicht