Naar inhoud

Oproep om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) om vandaag en morgen geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.

haardvuur

Om 9 uur vanmorgen bedroeg de gemiddelde fijnstofconcentratie in Vlaanderen 58 µg/m³. Die fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de luchtvervuiling die omwille van de lage windsnelheden in de onderste luchtlagen slecht verdund wordt. De verwachting is dat de fijnstofconcentraties vandaag en ook morgen hoger zullen zijn dan 50 µg/m³ als 24-uurgemiddelde in Vlaanderen.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en morgen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen. Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Diestoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot die schadelijke uitstoot. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken. 

Meer informatie? www.vmm.be/stookadvies

Actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof gemeten door de VMM

Datum van het bericht: woensdag 21 februari 2018
Huidig nieuwsoverzicht