Naar inhoud

Dienstverleningscentrum (NDC) én park: plannen voor het nieuwe hart van Beerse zijn klaar

De plannen voor een nieuw dienstverleningscentrum en de heraanleg van de parken in het centrum van Beerse zijn klaar. Het nieuwe dienstverleningscentrum biedt de burger op 1 centrale locatie heel wat diensten én fungeert tegelijkertijd als ontmoetingsplek. Bovendien is het als BEN-gebouw duurzaam en gericht op de toekomst. Dankzij het slimme ontwerp vloeit het park quasi over in het gebouw. Door maximaal rekening te houden met de suggesties uit het burgerparticipatietraject, kunnen de burgers binnenkort genieten van een groot en geïntegreerd park.
Hieronder kan je alvast het presentatiefilmpje downloaden. Kom zaterdag 30 september tijdens een informatietentoonstelling het project ontdekken en stel al je vragen (9-12 uur in GC 't Heilaar). 

NDC

Groep Van Roey – Van Roey Vastgoed kwam als winnaar uit de procedure en zal de werken uitvoeren en 20 jaar instaan voor het onderhoud. Het ontwerp is van POLO Architects en de landschapsarchitecten van OMGEVING.

Meer dan alleen een gemeentehuis
Hoewel de slechte staat van het huidige gemeentehuis een belangrijke aanleiding was om na te denken over de toekomst van de gemeentelijke gebouwen, wordt het nieuwe dienstverleningscentrum heel wat meer dan dat. Ook de diensten uit het Sociaal Huis en de politie verhuizen mee en zetten er in op een andere manier van werken. Ook alle dienstverlening rond kinderen krijgt er een eigen plek en de vrijetijdsdiensten realiseren er een volledig nieuw concept om de boeken-, kunst- en erfgoedcollecties van Beerse te ontsluiten.

 


Maximale aandacht voor het park
Wat meteen opvalt in de plannen is de aandacht voor het parkgebied waar het gebouw z’n plaats krijgt. Het dienstverleningscentrum ligt in de kern van de gemeente, op de hoek van het kerkplein, de Bisschopslaan en de Pastoriestraat. Het historische gebouw Tempelhof – in de vorige eeuw nog een tijdlang het gemeentehuis van Beerse – wordt gerestaureerd en geïntegreerd in de nieuwbouw. In Park Tempelhof worden zo veel mogelijk bomen behouden, het gebouw slingert zich zelfs om een aantal bestaande bomen heen. Park Tempelhof en Park Bastijns worden met elkaar verbonden door een vergrote tuin rond het standbeeld van Dokter Paul Janssen en een nieuwe ‘Speelhof’. Het publieke parkgebied wordt daardoor zelfs groter dan voordien.

Van 6 locaties naar één nieuw en duurzaam gebouw
Gemeente en OCMW gaan van zes locaties naar één nieuw en duurzaam gebouw. Dat levert op 33 jaar maar liefst 2 miljoen euro kostenbesparing op voor energie en 2,33 miljoen euro voor onderhoud. Het huidige gemeentehuis wordt verkocht maar blijft omwille van zijn erfgoedwaarde bewaard. Groep Van Roey voorziet er woningen die mikken op levensloopbestendig wonen. Ook op de site van de huidige bibliotheek in de Heilaarstraat komen woningen. Daar wordt gefocust op kangoeroewonen, sociale woningbouw en woningen voor starters en senioren.

Kom de plannen ontdekken en stel al je vragen tijdens de informatietentoonstelling op zaterdag 30 september
Op zaterdag 30 september zijn alle inwoners van Beerse en Vlimmeren welkom tijdens een informatietentoonstelling. De verschillende aspecten van het project worden er in beeld gebracht en er is de mogelijkheid om vragen te stellen aan de verschillende partners. Iedereen is van harte welkom tussen 9 en 12 uur in GC 't Heilaar - Heilaarstraat 35.

De infotentoonstelling - weliswaar zonder de mogelijkheid om direct vragen te stellen - verhuist van 7 oktober t.e.m. 4 november naar de bibliotheek - Heilaarstraat 6.

Bekijk de presentatiefilm!

Meer achtergrondinformatie kan je ook hier vinden.

Datum van het bericht: maandag 25 september 2017
Huidig nieuwsoverzicht