Naar inhoud

Werken ring Turnhout - vanaf 2-08

Op woensdag 2 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken aan de ring van Turnhout (R13) tussen de Steenweg op Merksplas (N124 ) en de Antwerpsesteenweg (N12). AWV zal de brug over het kanaal vernieuwen en de ring van een nieuw wegdek voorzien. 

plannetje werken ring Turnhout

Een overzicht van de werken

De werken aan de ring starten net na het bouwverlof op 2 augustus en duren 35 werkdagen, dus ongeveer 2 maanden. Eind september moeten de werkzaamheden afgerond zijn.
Tijdens deze periode worden volgende werken uitgevoerd:

  • De brug over het kanaal vernieuwen. Deze werkzaamheden vormen het zwaartepunt van de werken en zullen het meeste tijd vragen.
  • De Ring in beide richtingen van een nieuw wegdek voorzien. Dat betekent dat het bestaande wegdek wordt gefreesd en opnieuw geasfalteerd.
  • De fietspaden lokaal herstellen door hier en daar het beton te vernieuwen.
  • Werken aan de afslagstrook van het kruispunt van de Steenweg op Merksplas (N124) met de ring. Op de kruispunten met de Antwerpsesteenweg (N12) en de Steenweg op Merksplas (N124) wordt niet gewerkt. Deze kruispunten blijven dan ook steeds open voor verkeer.

Fasering voor minder hinder

Het asfalt van het wegdek van de ring zal al in augustus gefreesd worden zodat er geen hinder is door werkzaamheden tijdens de schoolperiode in september. Om diezelfde reden worden ook de herstellingen aan het fietspad in augustus uitgevoerd. Het nieuwe asfalt wordt gelegd in september wanneer de brug ineens mee kan geasfalteerd worden. De asfaltering op het stuk van de ring tussen het kruispunt met de Antwerpsesteenweg en de Oude Beersebaan gebeurt op woensdagnamiddag zodat de hinder voor schoolgaande jeugd minimaal is. De werken aan de brug lopen gedurende de hele periode door.
 

Hinder en omleidingen

Omdat de brug tijdens de volledige periode van de werken onberijdbaar is zal de werfzone tussen de Antwerpsesteenweg en de Steenweg op Merksplas gedurende de werken afgesloten zijn voor doorgaand verkeer, zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers. Enkel lokaal verkeer, en in het bijzonder bestemmelingen voor de zone tussen het kruispunt  van de Ring (R13) met de Antwerpsesteenweg (N12) en de Oude Beersebaan (schoolgaande jeugd en personeel van het Sint-Jozefcollege en bewoners in die zone) krijgen doorgang over de werfzone. We geven u een kort overzicht van de omleidingen:

  • Gemotoriseerd verkeer (-3,5t)  over langere afstand wordt omgeleid via de Antwerpsesteenweg (N12), De Bisschopslaan/Steenweg op Beerse (N132) en de Steenweg op Turnhout (N124). Eens de werken op de N132 in Beerse in september van start gaan wijzigt de omleidingsroute naar: de Antwerpsesteenweg (N12), Hofeinde, Veldstraat, Opstal, Moerstraat en de Steenweg op Turnhout (N124).
  • Zwaar verkeer (+3,5t) over langere afstand volgt dezelfde omleiding via de de Antwerpsesteenweg (N12), De Bisschopslaan/Steenweg op Beerse (N132) en de Steenweg op Turnhout. Eens de werken in Beerse starten zal het zwaar verkeer na de brug (nr. 5) over het kanaal echter rechts moeten afslaan naar de Steenbakkersdam en zo aan te sluiten op de Moerstraat en vervolgens de Steenweg op Turnhout (N124).
  • Fietsers die over de brug van het kanaal willen worden omgeleid via de ring, de Oude Beersebaan, de Hertoginstraat, de Brugstraat, en de Steenweg op Merksplas.


Bereikbaarheid in de werfzone

Bewoners en de school in de werfzone blijven altijd bereikbaar met de fiets & te voet en  bijna altijd bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Gemotoriseerd verkeer kan over het gefreesde oppervlak rijden. Fietsers kunnen gewoon over de fietspaden blijven rijden. De herstellingen aan het fietspad worden uitgevoerd tijdens de vakantieperiode zodat er geen hinder is voor schoolgaande jeugd. Enkel één woensdagnamiddag in september, wanneer het wegdek geasfalteerd wordt, zal de bereikbaarheid voor gemotoriseerd verkeer moeilijker zijn. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Op onze website www.wegenenverkeer.be/turnhout vind je de meest actuele informatie over de werken. Daar kan je je via de werfpagina over de werken op de R13 ook inschrijven op een digitale nieuwsbrief zodat je steeds het laatste nieuws meteen in je mailbox ontvangt.
 
AWV en de aannemer zullen er alles aan doen om de hinder van de werken zo kort en zo klein mogelijk te houden. Opgelet, asfalteringswerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij regenweer bestaat de kans dat de huidige planning nog gewijzigd wordt.

Datum van het bericht: maandag 10 juli 2017
Huidig nieuwsoverzicht