Lokaal bestuur Beerse blijft vooruitgang boeken op weg naar een duurzame en toekomstgerichte gemeente. Op donderdagavond 29 augustus keurden zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn enkele cruciale beslissingen goed.
In 2020 en 2021 werd in Beerse een bijzonder intensief project gelopen, met de blik op de toekomst, over de politieke partijgrenzen en legislaturen heen: Visie 2340. Daarin werd vastgelegd hoe het lokaal bestuur haar zorgbehoevende en kwetsbare inwoners, haar leerlingen en haar verenigingen wil ondersteunen. Parallel werd ook een ambitieuze patrimoniumvisie en strategisch vastgoedplan uitgewerkt en unaniem goedgekeurd. Dit is nodig omdat 2340 voor grote uitdagingen staat: veel gebouwen zijn verouderd en worden niet optimaal gebruikt. Daarom trekt het bestuur bewust de kaart van minder, duurzamere en beter gebruikte gebouwen en wil hiermee het goede voorbeeld geven. We ontwikkelen scenario’s op lange, middellange én korte termijn om, samen met de gebruikers, stappen vooruit te zetten. De eerste realisaties van deze plannen worden nu al zichtbaar.
Het lokaal bestuur investeert in de toekomst: het slaat de handen in elkaar met de gebruikers van gemeentelijke infrastructuur en kiest daarbij voor win-winsituaties en duurzame oplossingen.
Verdere ontwikkeling site Kind en Jeugd
Het lokaal bestuur legde in samenwerking met vzw Speelplein Don Bosco, Kerkraad Sint-Lambertus, het Dekenaat en jeugdverenigingen de afgelopen jaren een traject af om de mogelijkheden voor deze site te onderzoeken. De groene site is centraal gelegen in het centrum van Beerse tussen de Vrijwilligersstraat, Schoolstraat en Don Boscostraat en zowel Scouts en Gidsen, KSA als Don Bosco hebben er hun werking. Eerder werd beslist om deze drie verenigingen een investeringssubsidie toe te kennen voor de vernieuwing van hun infrastructuur, zodat ze hun inhoudelijk sterke werkingen verder kunnen ontwikkelen.
De gemeenteraad heeft op 29 augustus ook verdere stappen goedgekeurd voor de ontwikkeling van de site Kind en Jeugd, met de aanleg van een trage wegverbinding. Een kosteloze grondafstand wordt aanvaard en een stuk grond wordt aangekocht. Op deze manier kan er een veilige trage weg aangelegd worden voor fietsers en voetgangers. De huidige toegangsweg naar de jeugdterreinen zal doorgetrokken worden naar de achterliggende wijk en richting supermarkt Aldi. Daarnaast komt er extra groene speelruimte voor zowel de jeugdverenigingen als buurtbewoners. Het afgesloten “sprookjesbos” wordt, dankzij een grondoverdracht van het dekenaat, speelklaar gemaakt na de aanleg van de trage weg. De kaprijpe populieren zullen verdwijnen, wat meer speelruimte creëert, en worden gecompenseerd op de site Oosthoek.
Opvang in Beerse
LOI
In het kader van lokale opvanginitiatieven (LOI), georganiseerd door het OCMW in opdracht van Fedasil, voorziet Beerse momenteel drie LOI-woningen. Deze woningen zijn dringend aan een ingrijpende renovatie toe. Het perceel aan de Vrijwilligersstraat 38 biedt een unieke kans voor de realisatie van een nieuwbouwproject dat de functies van de drie huidige woningen zal overnemen. De raad van maatschappelijk welzijn nam op 29 augustus de beslissing om het perceel aan te kopen.
Dit project zal niet alleen de onderhouds- en energiekosten verlagen, maar ook de efficiëntie voor OCMW-medewerkers verbeteren door de nabijheid van het sociaal huis. De focus zal in de toekomst nog meer gelegd worden op opvang van gezinnen. De nieuwe LOI-woning wordt gefinancierd door de verkoop van de bestaande panden en werkingssubsidies van Fedasil. Bovendien stelt de aankoop van het pand door de kerkraad Sint-Lambertus hen in staat om de nodige herstellingswerken aan het dak van de centrumkerk zelf te financieren.
Kinderopvang Huize Bastijns
Tot slot is er een nieuwe bestemming gekozen voor Huize Bastijns. Met Zorggroep Orion wordt een erfpachtovereenkomst van 33 jaar afgesloten. De zorggroep neemt de renovatie van het gebouw voor haar rekening met aandacht voor de erfgoedwaarde. Vanaf 2025 brengt Orion er 17 gesubsidieerde plaatsen voor kinderopvang in onder. Deze beslissing komt tegemoet aan de groeiende vraag naar kinderopvangplaatsen in de regio.