Lokaal bestuur Beerse en vzw De Watertoren ondertekenen armoedeplan

Samen sterker: armoede uitsluiten, mensen niet. Met die leuze willen het lokaal bestuur en vzw De Watertoren het armoedeplan, dat eind 2022 werd goedgekeurd door de raad van maatschappelijk welzijn, extra kracht bijzetten. Van januari 2023 tot december 2025 zetten beide partijen samen hun schouders onder de doelstellingen van het nieuwe armoedeplan.

Lokaal bestuur Beerse en vzw De Watertoren hebben een gezamenlijk doel: een duurzaam armoedeplan uitrollen waarin beide partners met flankerende initiatieven de successen van elkaars acties en inspanningen versterken. Dankzij dit partnerschap willen het bestuur en de vzw armoede en het armoederisico in Beerse aanzienlijk doen dalen.  

Steun vanuit het lokaal bestuur
“Armoede binnen onze gemeente is zichtbaar en onzichtbaar. Vanuit het lokaal bestuur willen we kansarmoede bestrijden. De komende twee jaar zullen we items uit het strategisch meerjarenplan zichtbaar naar de praktijk vertalen in concrete jaaracties”, zegt een trotse schepen van kansarmoede, Annemie Guns.

De energiecrisis zorgt voor extra druk bij heel wat Beersenaren. Initiatieven zoals het papillonproject zorgen voor meer toegankelijkheid naar energiezuinige huishoudtoestellen. Het lokaal bestuur zal ook inzetten op buddywerking om zo het netwerk van mensen in armoede te verbreden. Ook kinderarmoede is een belangrijk onderwerp voor het bestuur en daarom wordt werk gemaakt van gerichte ondersteuningsmaatregelen voor kinderen en gezinnen.  

Groot hart bij vzw De Watertoren
Binnen Beerse staat vzw De Watertoren dag in dag uit op de barricade voor de kansarmen. Het team van de Watertoren ondersteunt ook heel wat projecten zoals de voedselbedeling, Pampers & Co, Goods to Give, het brooddozenproject… Daarnaast bindt de vzw de strijd aan met menstruatiearmoede en in hun tweedehandswinkel kunnen bewoners langskomen om tegen kleine prijzen spullen aan te kopen.

Bij vzw De Watertoren merken ze dat deze initiatieven broodnodig zijn. “Voedselbanken zoals wij zijn aangewezen op externe giften, giften vanuit de industrie en vanuit de gewone bevolking. Spijtig genoeg is de kloof tussen de werkelijkheid en de ideale wereld best groot. Armoede neemt toe, ook in onze regio”, zegt Jan Floren, voorzitter van vzw De Watertoren.

Handen in elkaar slaan
Het werd snel duidelijk dat zowel vzw De Watertoren als het lokaal bestuur hetzelfde doel en doelpubliek hebben. Het bestuur en de vzw zochten toenadering en zo ontstond het idee om krachten, handen en middelen te bundelen in de strijd tegen armoede.

Annemie Guns voegt toe: “Het partnerschap resulteert in het armoedeplan, waar het voornaamste kenmerk de wederkerigheid en de afstemming is tussen het strategisch meerjarenplan van het lokaal bestuur en het actieplan van vzw De Watertoren.”

Het armoedeplan gaat in vanaf januari 2023 en eindigt samen met het strategisch meerjarenplan van het lokaal bestuur in december 2025. Beide partners zullen hun engagement in januari 2026 vernieuwen.

Belangrijke pijlers van het armoedeplan
Viviane Cornelissen, beleidsmedewerker armoede en maatschappelijke integratie bij het lokaal bestuur, legt uit waar het armoedeplan op gebaseerd is: “Dialoogstructuur met een participatieve basishouding is een essentieel uitgangspunt van het armoedeplan. Het lokaal bestuur en vzw De Watertoren versterken zo hun bestaand partnerschap. Daarnaast zullen we ook concrete acties uitwerken naar de doelgroep toe: laagdrempelige participatie aan het lokale armoedebeleid, zorgen voor toegankelijke dienstverlening en het dichten van de digitale kloof. Aandacht voor privacy en GDPR is hierbij enorm belangrijk en die lijn trekken we dan ook doorheen het volledige plan door.”

De daad bij het woord
Op woensdag 11 januari ondertekenden het lokaal bestuur en de vzw - in aanwezigheid van minister van Armoedebestrijding, Karine Lalieux - het armoedeplan. Zo bezegelden ze niet alleen hun jarenlange en succesvolle partnerschap, maar onderstrepen ze vooral ook hun engagement naar elkaar én naar onze meest kwetsbare inwoners om daadwerkelijk te blijven strijden tegen armoede in ons dorp.

Gepubliceerd op woensdag 11 jan 2023 om 16:13