Op basisschool ’t Locomotiefje in Beerse werden reeds enkele vergroeningswerken uitgevoerd op de speelplaats. De school pakt nu het laatste deel aan waarmee de speelplaats een echte ‘Groene Oase’ wordt. Ze ontvangt daarvoor financiële steun van de provincie Antwerpen, alsook praktische begeleiding van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Tijdens een plechtig startmoment werden de plannen onthuld en de eerste tegels gewipt. Gedeputeerde Jan De Haes overhandigde een cheque van € 13.500 om die plannen waar te maken.
Binnenkort wordt er een hele strook klinkers uitgebroken op de speelplaats van GO! ’t Locomotiefje in Beerse. Slechts enkele verharde paadjes zullen overblijven waarrond er nieuw plantgoed wordt geplant. Zo wilt de school rusthoeken en ontdekplekken creëren op de speelplaats. Het is de laatste grote ingreep die de school doet om haar buitenruimte te vergroenen.
Een klimaatveilige provincie
Gedeputeerde Jan De Haes overhandigde de school een cheque van € 13.500. Hij legt uit: “Provincie Antwerpen onthardt en vergroent 202 speelplaatsen, samen met MOS Antwerpen en de Antwerpse Regionale Landschappen. De provincie zorgt voor de coördinatie en middelen. De Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering; ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze. Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.”
Conflictvrij
Directeur Liesbeth Daneels merkte al een verandering in het gedrag van de leerlingen. Leerlingen die graag actief zijn en voetballen hebben een plek op de speelplaats, maar ook kinderen die even tot rust willen komen of zich terugtrekken vinden hun plekje. “We merken dat er al veel minder ruzie wordt gemaakt op de speelplaats,” legt ze uit. “Het laatste vergroeningstraject met Groene Oases zal van onze speelplaats een echt groen paradijs maken.”
De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen, versterken ze hun immuunsysteem, leren ze beter omgaan met risico en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.