Kick-off PAKT: Nieuwe aanpak voor begeleiding van mensen naar welzijn en werk

Vandaag start ‘PAKT’. Dat is de samenwerking van de zes lokale besturen van Regio in Transitie, VDAB en 8 partners uit de welzijns-, onderwijs-, zorg- en tewerkstellingssector. Ze slaan de handen in elkaar om mensen die het moeilijk hebben op verschillende levensdomeinen te begeleiden en te activeren naar werk.

Mensen richting werk forceren, da PAKT ni

“Het heeft geen zin om mensen richting werk te forceren, als ze een heleboel andere problemen aan hun hoofd hebben”, aldus Ruud Maerien, teamcoach van PAKT. “Niet over de juiste vervoersmiddelen beschikken, geen kinderopvang vinden, kampen met een verslaving, de taal niet kunnen lezen en schrijven, mentale problemen, geen vaste woonplaats hebben, een heel klein sociaal netwerk hebben, geen overzicht over de administratie, … het zijn allemaal redenen waarom mensen wel willen maar niet altijd kunnen gaan werken.”

PAKT dat het wél kan! 

De partners van PAKT werken samen om de uitdagingen van mensen op verschillende levensdomeinen aan te pakken. Uitgangspunt is dat iedereen talenten heeft die via kleine succeservaringen kunnen versterkt worden. Daarnaast engageren de 16 partners zich om te leren van deze ervaring en (eigen) structurele drempels weg te werken.


De naam PAKT staat voor Participeren & ACTiveren. Daarnaast staat het woord ook voor een bondgenootschap. Het is als zeggen: "Pakt dat wél kan!”. Dat is precies wat de partners willen duidelijk maken.


De samenwerking is mogelijk dankzij de steun van Europa WSE en de Vlaamse overheid, VDAB en de zes lokale besturen (Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar). Regio in Transitie (vroeger: Stadsregio Turnhout), de zes lokale besturen* en VDAB slaan de handen in elkaar met volgende partners: Arktos, CGG Kempen, Emino, Ligo Kempen, Route11, Synkroon, VVSG & WEB Werkt.

Gepubliceerd op donderdag 1 feb 2024 om 12:46