Help je oren niet naar de kl*ten!

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat gemiddeld 9.4% van de bevolking gehoorproblemen ondervindt. Een vrij hoog cijfer en waarschijnlijk zelfs nog onderschat. Want maar liefst 46% van de bevolking geeft aan nog nooit een gehoortest gedaan te hebben. Slechts 12% van de Belgen liet afgelopen jaar zijn oren nakijken. Dringend tijd dus om daar verandering in te brengen. Voor een gehoortest kan je terecht in een hoorcentrum of bij een Neus-, Keel-, Oorarts. De audioloog of arts kan je, indien nodig, een hooroplossing op maat voorstellen om (ergere) schade te voorkomen.

Oorzaken gehoorverlies

  • aangeboren
  • erfelijke factor
  • leeftijd
  • ziekte of letsels (bv. oorontstekingen)
  • blootstelling aan lawaai zonder bescherming

Gehoorverlies voorkomen

Je gehoor goed beschermen is de boodschap. Wanneer je in een luide omgeving vertoeft (een concert, een festival, op je werk, wanneer je zelf muziek maakt, op je motor, tijdens het jagen of zwemmen, … ), is het belangrijk om de juiste gehoorbescherming te dragen. Een audioloog of arts kan je hierbij helpen.

Wist je dat je al gehoorschade kan oplopen als je gedurende 8 uur in een omgeving van 80 dB zit? Dat is te vergelijken met het geluid van een wekker, vrachtverkeer of deurbel. Als je dat al irritant vindt klinken, stel je dan maar eens voor dat je je oren een hele werkdag blootstelt aan dat geluid.


Tips om de risico’s op gehoorschade te beperken vind je op https://omgeving.vlaanderen.be/nl/gehoorschade-risicos-beperken 
Je kan hier trouwens ook testen hoeveel risico jij loopt op gehoorschade.

Meer info? Kijk op https://omgeving.vlaanderen.be/nl/campagnes/help-ze-niet-naar-de-tuut 

Gepubliceerd op donderdag 16 nov 2023 om 16:38