Weet jij wat er bij het gft-afval mag en wat niet?

Vanaf 2024 is het in heel Vlaanderen verplicht om gft apart in te zamelen. Voor de Kempenaren wijzigt er niets. Als sinds de jaren ’90 is er in de Kempen een aparte inzameling van gft* via de groene gft-containers. Maar inwoners kunnen hun keuken- en tuinafval ook zelf verwerken en kiezen voor thuiscomposteren en/of het houden van kippen.

Het belangrijkste is dat gft niet in het restafval belandt. Dat is niet goed voor je portemonnee, want voor restafval betaal je natuurlijk meer. Twijfels over wat er precies in de groene gft-container mag?

De juiste sorteerregels vind je op www.iok.be/gft.

Of je kan natuurlijk ook altijd thuiscomposteren of kippen houden. Want als je zelf composteert of kippen houdt, heb je geen gft-container nodig en betaal je niet voor je gft. Een win-win.

Wil je een gft-container aanvragen? Dat kan via 0800 97 687 of diftar@iok.be. Meer info: www.iok.be/afval/wat-kost-mijn-afval

* Niet overal in Vlaanderen is de aparte inzameling van gft al zo lang ingeburgerd als in de Kempen, er zijn ook nu nog regio’s waar er geen inzameling aan huis van gft is. En dat zorgt voor verwarring.

Verwante producten

Gepubliceerd op vrijdag 12 jan 2024 om 11:04