Een fikse wandeling? Check de UV-index

Een terrasje doen, picknicken, fietsen in de zon, lekker barbecueën of in de tuin werken? Check de UV-index.

Vanaf een UV-index van 3 wordt aangeraden om je tegen de schadelijke straling van de zon te beschermen.

Wat betekent UV-index?

De UV-index meet het niveau van de zon (zonkracht) op een schaal van 0 tot 11. Het UV-niveau wordt beïnvloed door een aantal factoren: tijdstip van de dag, tijd van het jaar, bewolking, hoogte, locatie en omringende oppervlaktes.

In de zomer denkt iedereen eraan zich tegen de zon te beschermen. 

Niet enkel in de maanden juli en augustus moet je je huid beschermen, ook nu schijnt de zon even krachtig. UV-straling is de voornaamste oorzaak van huidkanker.

Bescherm jezelf is dus de boodschap. 

Pas de 3 tips toe: zon weren, kleren en smeren

Zon weren

Blijf tussen 12 uur en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling verhogen.

Kleren

Bedek de huid met beschermende kledij, draag een hoofddeksel en een zonnebril met UV-bescherming. Dicht geweven stoffen geven een betere bescherming.

Smeren

Smeer de onbedekte huid royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig) om de 2 uur. Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en moeten gebruikt worden in combinatie met schaduw en kledij. Smeer zeker na zweten, zwemmen en afdrogen.

Wil je er meer over weten? Surf dan naar https://uvindex.be/nl 

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2022 om 15:47