Beerse financieel weer op gezonde koers

In 2022 hadden veel lokale besturen, waaronder Beerse, last van de energiecrisis. De prijzen van energie en grondstoffen stegen snel, lonen gingen omhoog door opeenvolgende indexeringen en onze inkomsten werden met een jaar vertraging geïndexeerd. Dat maakte het voor onze gemeente extra lastig omdat wij als lokaal bestuur een uitgebreide dienstverlening aanbieden zoals een eigen zwembad, woonzorgcentrum en buitengewoon onderwijs. Daarnaast hebben we ook een uitgebreid maar verouderd patrimonium.

Door de samenloop van deze factoren werd in de tweede helft van 2022 een herstelplan opgesteld om Beerse financieel gezond te houden. Dit wil zeggen dat we elk jaar genoeg geld overhouden om te kunnen investeren en leningen af te betalen, net zoals een gezin dat ook moet doen met zijn budget. Alle medewerkers en diensten werkten nauw samen met het managementteam en het bestuur om de uitgaven te beperken en de inkomsten te optimaliseren, zonder de personenbelasting en onroerende voorheffing te verhogen.

Bij het afsluiten van de rekening van 2023 werd duidelijk dat onze inspanningen geloond hebben. In 2023 had het lokaal bestuur het record exploitatie-overschot (verschil tussen de dagelijkse ontvangsten en uitgaven in 2023) van 6,9 miljoen euro. Hoewel een deel hiervan eenmalige inkomsten waren en de energieprijzen weer normaal werden, was er toch nog een overschot van bijna 5 miljoen euro op de weerkerende ontvangsten en uitgaven. Dit was meer dan de afgelopen jaren, waarin dat overschot telkens rond de 3 miljoen euro schommelde. Steeds meer mensen willen in Beerse wonen, werken en ondernemen, wat de inkomsten verhoogt terwijl de belastingen lager zijn dan het Vlaamse gemiddelde.

Een overschot van 5 miljoen euro gaat het bestuur ook de volgende jaren nodig hebben om in de toekomst grote investeringsdossiers te kunnen financieren zoals de ontsluitingsweg, nieuwe school voor GIBLO, het dienstverleningscentrum en de opstart van een vernieuwde zorgcampus. Daarom is het werk nog niet af en zullen we er over waken dat we dit resultaat ook de volgende jaren blijven realiseren.

2340 is goed op weg en heeft daarvoor al stappen gezet om de exploitatie te verbeteren met investeringen in 2023 en toekomstige projecten. Voorbeelden hiervan zijn het OPEC-contract om het energieverbruik van negen grote gebouwen met 25% te verminderen, nieuwe huurinkomsten van B-post, Wiegwijs en CM, en de versnelde verledding van onze openbare verlichting.

Bij deze resultaten mogen we niet vergeten dat de broodnodige en aanzienlijke verhoging van de uitgaven voor veiligheid bij de politie en brandweer ook noodzakelijk was.

In de periode 2020-2025 zal Beerse in totaal bijna 30 miljoen euro hebben geïnvesteerd, wat meer is dan de 24 miljoen euro in de periode 2013-2018. Over deze periode zijn de schulden afgebouwd van 24 miljoen naar 14 miljoen euro en dat lage niveau wordt nu aangehouden. Hierdoor kunnen we als gemeente blijven investeren en verbeteren.

Hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals het verduurzamen van de gebouwen, kan nu al worden gezegd dat Beerse financieel weer gezond is met dank aan de inzet van het volledige team van het lokaal bestuur achter de schermen.

*Het exploitatiesaldo verwijst naar het financiële resultaat van een bedrijf of organisatie, waarbij de totale opbrengsten worden verminderd met de totale kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering. Met andere woorden, het exploitatiesaldo is het verschil tussen de inkomsten die het lokaal bestuur genereert uit haar kernactiviteiten en de kosten die worden gemaakt om die activiteiten uit te voeren.

Gepubliceerd op zondag 14 jul 2024 om 14:26