2340 ontvangt Oekraïense vluchtelingen met open armen

Door de oorlog in Oekraïne sloegen heel wat Oekraïners eind februari op de vlucht. Ook Beerse vangt momenteel enkele tientallen vluchtelingen op. Het lokaal bestuur blikt terug op het afgelopen half jaar en wil alle vrijwilligers, medewerkers, buddy’s, gastgezinnen en bedrijven bedanken voor hun solidariteit de voorbije maanden.

Door de oorlog in Oekraïne sloegen eind februari heel wat mensen op de vlucht. Gans Europa maakte zich klaar voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen. Al snel werd de actie #PlekVrij gelanceerd vanuit de Federale Overheid. Ook in Beerse boden tal van inwoners zich massaal aan om vluchtelingen een dak boven hun hoofd te geven. Het lokaal bestuur zelf richtte snel enkele opvangplekken in, met dank aan de flexibele inzet van haar medewerkers en verwelkomde in maart de eerste Oekraïense vluchtelingen.

Hoe gaat het nu?

Ondertussen zijn er in Beerse 45 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven. Zeven mensen verblijven momenteel in de serviceflats, zes personen konden terecht in faciliteiten van huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen. De overige vluchtelingen verblijven bij gastgezinnen of particulieren.

“We zijn als bestuur enorm dankbaar voor de hartverwarmende gastvrijheid en solidariteit van onze inwoners. Zij hebben het verschil gemaakt voor de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente en zorgden mee voor een warme welkom”, stelt een trotse Annemie Guns, schepen sociale zaken en sociale huisvesting.

Openstellen van woningen

Woningen worden momenteel opengesteld en toegewezen via fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Nieuwe aankomsten of herhuisvestingen zijn mogelijk via het agentschap. Bij ieder lokaal bestuur bestaat de uitdaging er in om (her)huisvesting te faciliteren. Het is soms een moeilijke puzzel om te leggen maar dankzij de hulp en inzet van enthousiaste vrijwilligers en medewerkers van het lokaal bestuur kan Beerse heel wat Oekraïners een tijdelijke thuis aanbieden.

Ook uit de bedrijfswereld in Beerse komen hartverwarmende initiatieven. Zo werden afgelopen zomer twee voormalige directiewoningen in eigendom van Aurubis Beerse in gereedheid gebracht om in totaal 15 personen op te vangen.

“Binnen Aurubis zijn we oprecht bezorgd om de ontwikkelingen in Oekraïne: de oorlogsmisdaden, uitsluiting en het zinloze geweld staan haaks op waar we voor staan binnen onze organisatie. We dragen de slachtoffers van deze oorlog dan ook een warm hart toe. Met het openstellen van twee van onze voormalige directiewoningen willen we ons steentje bijdragen“, aldus Dirk Vandenberghe, Managing Director van Aurubis Beerse.

Ook Toerisme Vlaanderen lanceerde bij hotels een oproep om slaapplaatsen aan te bieden. Hoteliers uit Beerse gaven al snel gehoor aan die oproep. De sociale dienst bekijkt momenteel de mogelijkheden.

Kwalitatief huisvesten

Het lokaal bestuur hecht veel belang aan kwalitatieve huisvesting. Voorlopig is de maximum capaciteit voor tijdelijk onderdak in 2340 bereikt. Met een extra werkkracht bij de sociale dienst probeert het bestuur binnen afzienbare termijn nóg meer woningen instapklaar te maken.

Aanbod voor kinderen en jongeren

De scholen zetten alles op alles om kinderen en jongeren uit Oekraïne thuis te laten voelen. Om de vakantieperiodes te overbruggen, voorzien de scholen in samenwerking met Sport Beerse en Vaart Beerse een mooi aanbod activiteiten waar ook goed gebruik van wordt gemaakt. Dankzij (sport)kampen kunnen de jongsten hun zorgen even aan de kant schuiven.

Zonder solidariteit niet mogelijk

De noodopvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne was nooit mogelijk geweest zonder de enorme solidariteit van de Beersenaren. Het lokaal bestuur wil dan ook iedereen bedanken voor alle acties en aangeboden hulp. Zowel gastgezinnen als bedrijven die woonplaatsen aanbieden, buddy’s die de vluchtelingen wegwijs maken in ons dorp, inwoners die spullen met liefde hebben gedoneerd, vrijwilligers die woningen klaar maakten, … het zijn stuk voor stuk buitengewoon waardevolle bijdragen!

Daarnaast wil het lokaal bestuur ook alle betrokken diensten in de bloemetjes zetten voor de bergen werk die verzet zijn. Ondanks de enorme werkdruk hielden ze het hoofd koel en zetten ze alles op alles om van de noodopvang voor Oekraïne in 2340 een succes te maken.

Gepubliceerd op donderdag 29 sep 2022 om 12:30